Artikel
18 okt '17
18 oktober '17
2 min

Mannen hebben net zoveel moeite met werk-privébalans

Een goede werk-privébalans is niet alleen lastig voor werkende moeders. Amerikaans onderzoek toont aan dat mannen het er net zo moeilijk mee hebben.

Het onderzoek werd deze zomer gepubliceerd door de American Psychological Association. De onderzoekers keken naar eerdere studies met in totaal 250.000 deelnemers.

Algemene perceptie

Volgens onderzoeker Kristen Shockley van de University of Georgia was er weinig verschil tussen de mate waarin mannelijke en vrouwelijke respondenten vonden dat werk en privé met elkaar botsen. Shockley benadrukt dat dit ingaat tegen de algemene perceptie. “Onze gedachten hierover worden gevormd door de manier waarop over dit probleem wordt bericht. Vrouwen horen dat andere vrouwen worstelen met dit probleem, en verwachten daardoor dat ze zelf ook problemen zullen ondervinden met hun werk-privébalans. Het is bovendien meer geaccepteerd wanneer vrouwen hierover praten dan wanneer mannen dat doen.”

Minder mannelijk

Eerdere onderzoeken laten zien dat mannen denken dat ze als minder mannelijk worden beschouwd als ze aangeven dat ze het combineren van hun werk met hun gezinsleven lastig vinden. Daarnaast zijn ze bang voor negatieve gevolgen voor hun loopbaan.

Hele opgave

Een ander beeld komt naar voren uit onderzoeken met anonieme deelname. Mannen geven dan net zo vaak als vrouwen aan dat een goede werk-privébalans een hele opgave is. Mannen met een werkende vrouw vinden iets vaker dat hun gezinsleven botst met hun werk dan mannen die als enige werken.

Maatregelen

De onderzoekers concluderen dan ook dat maatregelen om de werk-privébalans te verbeteren zowel voor vrouwen als mannen moeten gelden.

Bron: PW.

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.