Artikel
31 dec '14
31 december '14
2 min

Kwart jongeren wil baan inruilen voor eigen bedrijf

Een vierde van de jongeren tussen 18 en 24 jaar (‘millennials’) is bereid hun baan op te zeggen om ondernemer te worden. Zo blijkt uit de studie ‘Op weg naar Beter’ van Monsterboard. Dit is een jaarlijks arbeidsmarktonderzoek onder duizend respondenten. Van alle leeftijdsgroepen uit het onderzoek wil gemiddeld 14 procent een eigen bedrijf beginnen. Bij de ‘millennials’ (groep werkzoekenden die eind vorige eeuw geboren werd) is dit 24 procent.

Nieuwe baan

Bij de ‘millennials’ staat 43 procent open voor een nieuwe baan. Dit percentage is met 47 procent het hoogst in de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar. Het gemiddelde voor alle leeftijden is 39 procent. Verder denkt een derde van de millennials binnen drie maanden een nieuwe baan te vinden. Gemiddeld is dit 23 procent.

Optimistisch

Het onderzoek laat zien dat de jongeren onder de 25 optimistisch zijn over hun toekomst op de arbeidsmarkt. Dit terwijl ze zwaarder door de crisis getroffen lijken. Ze staan bijvoorbeeld meer dan gemiddeld open voor een nieuwe baan.

Inhoud werk en salaris

De millennials voelen zich minder verbonden met een werkgever dan oudere. Als ze wel graag bij een werkgever blijven, komt dat doordat de huidige baan inhoudelijk goed bevalt, ze recent zijn begonnen bij hun werkgever of omdat de werksfeer heel goed is. Een goede werk-privébalans blijken jongeren (nog) niet belangrijk te vinden. De meerderheid koos voor ‘meer salaris’ bij de keuze tussen meer salaris of meer vrije tijd.

Meer risico

Monsterboard concludeert dat millennials meer risico willen nemen op de arbeidsmarkt. Volgens Monsterboard komt dit doordat ze minder te verliezen hebben omdat ze vaak geen gezin of hypotheek hebben. Ook beseffen jongeren dat de wereld er over vijf jaar compleet anders uit zal zien en daarmee ook de arbeidsmarkt.

Bronnen: Monsterboard.nl, NU.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.