Artikel
26 jul '13
26 juli '13
2 min

Juiste mens, juiste plek: mannen vs. vrouwen

In april van dit jaar publiceerde Driessen het onderzoek ‘juiste mens, juiste plek’. Aan dit onderzoek werkten 1.084 werkenden in de publieke sector mee. De zomerperiode gaf de ruimte om nog wat verder in de onderzoeksresultaten te graven. Wat blijkt op sommige punten laten de antwoorden van mannen en vrouwen opmerkelijke verschillen zien.

Vrouwen en vakbladen?
Op de vraag van welk medium men hoofdzakelijk gebruik zou maken bij de zoektocht naar een nieuwe baan, kwamen niet geheel verrassend de vacaturewebsites naar voren. Het vakblad bleek op dat gebied het minst populair te zijn. Toch hechten mannen er nog duidelijk meer waarde aan dan vrouwen. Het aantal mannen dat een vakblad als voornaamste vacature medium ziet ligt bijna 50% hoger dan vrouwen.

Specifieke sector
Nog een groot verschil, “Als u de mogelijkheid had om van baan te wisselen, in welke sector zou u dan het liefste werkzaam zijn?” werd door mannen vooral beantwoord (42%) met “de sector overheid.” Vrouwen denken daar totaal anders over, overheid scoort daar als minst populaire sector in de gehele publieke sector. Zorg & welzijn staat bij vrouwen met stip op één (37%).

Kennisoverdracht
Bij wisseling van baan is het belangrijke dat bepaalde kennis wordt overgedragen aan de opvolger. Vrouwen scoren daar (naar eigen zeggen) veel beter op dan mannen. Bijna 70% van de vrouwen geeft kennis goed door aan een opvolger, tegenover net iets meer dan 50% van de mannen.

Eerste indruk
Mannen en vrouwen knappen op verschillende zaken af als het gaat om een eerste indruk. Kauwgom kauwen vinden beide groepen niet kunnen, daar zijn ze het over eens. De tweede plaats van zaken die echt niet kunnen tijdens een eerste sollicitatiegesprek verschilt tussen mannen en vrouwen. Het te korte rokje vinden mannen tijdens een eerste sollicitatiegesprek geen enkel probleem. Vrouwen kunnen zich daar echter wel aan storen. Vrouwen kunnen zich echter niet storen aan het dragen van sandalen, terwijl mannen liever zien dat een sollicitant die dergelijke open schoenen draagt zich beter meteen uit de voeten kan maken.

Gratis onderzoeksboekje
Het complete onderzoek kunt u terugvinden op www.driessen.nl/mensenwerk. De 20 conclusies van het onderzoek zijn gebundeld in het boekje ‘Juiste mens, juiste plek – maak er werk van’. U kunt het boekje via deze pagina kosteloos aanvragen of downloaden.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.