Artikel
17 jul '18
17 juli '18
2 min

Invalleerkracht mag weer vaker invallen

De invoering van de WWZ bracht voor het primair onderwijs een serieus probleem met zich mee: de ketenbepaling. Scholen in het primair onderwijs (basisonderwijs en speciaal onderwijs) mogen komend schooljaar hun invalkrachten meerdere contracten achter elkaar aanbieden. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit bekend gemaakt.

De minister besloot in te grijpen na het verzoek van werkgevers en werknemers in het onderwijs. Voor het primair onderwijs blijkt de ketenbepaling voor problemen te zorgen. Invalkrachten vallen soms maar een dagje of een paar dagen in voor een zieke leraar. De ketenbepaling leidde ertoe dat een invaller al na een aantal invulbeurten recht had op een vaste baan.

Daarom hebben de regeringspartijen afgesproken dat de ketenbepaling niet geldt bij invalkrachten die invallen voor zieke leraren in het primair onderwijs. Deze maatregel staat in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die minister Koolmees na de zomer naar de Tweede Kamer stuurt. Vooruitlopend op deze wetgeving willen de werkgevers en werknemers in het primair onderwijs de ketenbepaling al per cao buiten werking stellen. Minister Koolmees heeft dit verzoek goedgekeurd. De cao partijen moeten dit nog wel bij cao regelen. Minister Koolmees laat hierover optekenen: ”Het is goed dat de sociale partners helpen om vooruitlopend op de wetswijziging dit praktische probleem op te lossen.”

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.