Artikel
22 dec '14
22 december '14
2 min

Huishoudelijke Hulp Toelage redt minstens 19.000 banen

Bijna alle gemeenten hebben zich aangemeld voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Hiermee kunnen minstens 19.000 huishoudelijke hulpen langer hun baan houden op basis van een dienstverband van 16 uur per week.

In totaal diende 98 procent van de 403 gemeenten een HHT-aanvraag in. Het kabinet ziet het succes van de HHT als een belangrijke stap in de totstandkoming van de persoonlijke dienstverlening in Nederland. Volgens het kabinet is HHT ook belangrijk voor het bestrijden van oneigenlijke alfahulpconstructies.

Plannen gemeenten

Thuishulpen dreigden door de wijzigingen in de zorg hun baan kwijt te taken. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Asscher (Sociale Zaken) riepen gemeenten op snel plannen te ontwikkelen om HHT te gebruiken bij de strijd tegen het dreigende banenverlies. HHT is een toelage die de prijs voor het inhuren van een huishoudelijke hulp sterk verlaagt. De gemeenten hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van de bewindslieden.

Veel minder baanverlies

Het werkgelegenheidsverlies in de huishoudelijke zorg is nu 80 procent minder dan ingeschat was in 2013. Dat komt niet alleen door de HHT maar ook door de verzachting van de bezuinigingen via het akkoord van Rijk en VNG in 2013 en het begrotingsakkoord in 2014.

Normale arbeidsvoorwaarden

“De HHT heeft een dubbel effect namelijk dat mensen hun baan kunnen behouden tegen normale arbeidsvoorwaarden”, aldus staatssecretaris Van Rijn. Minister Asscher vindt het prachtig dat enorm veel huishoudelijke hulpen hun baan kunnen behouden. “Het is een groot succes dat alle gemeenten meedoen. Zo zorgen we ervoor dat goed werk behouden blijft en alfaconstructies – die ten koste gaan van werknemers – worden voorkomen.”

Bron: Rijksoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.