Artikel
8 mrt '17
8 maart '17
2 min

Hoogopgeleide man legt de meeste woon-werkkilometers af

Hoogopgeleide werkenden maken de meeste kilometers naar en van hun werk. Ook leggen mannen gemiddeld bijna twee keer zoveel kilometers af naar hun werk dan vrouwen. Dit concludeert CBS in het rapport ‘Transport en mobiliteit’.

Hoogopgeleiden maken gemiddeld meer kilometers voor het werk dan middelbaar- en laagopgeleiden. Dat is vooral omdat ze meestal verder van hun werk wonen. Hoogopgeleide mannen leggen op een doordeweekse dag ruim 35 kilometer af voor het woon-werkverkeer. Bij laagopgeleide mannen is dit nog geen 26 kilometer.

Meer werkkilometers voor mannen

Daarnaast zijn er qua reiskilometers grote verschillen tussen werkende vrouwen en mannen. Op een werkdag reizen werkende vrouwen gemiddeld 16 kilometer op en neer naar het werk. Bij mannen is dat bijna twee keer zoveel. Vrouwen werken vaker in deeltijd dan mannen. Ze reizen daarom ook minder dagen per week naar hun werk. Ook wonen vrouwen gemiddeld dichter bij hun werk. Mannen met een betaalde baan zijn op werkdagen gemiddeld 40 minuten per dag onderweg naar en van hun werk. Voor vrouwen is dat gemiddeld 28 minuten.

Het effect van het opleidingsniveau op de woon-werkkilometers compenseert het verschil tussen mannen en vrouwen niet. Hoogopgeleide vrouwen maken gemiddeld 21 kilometer voor het woon-werkverkeer. Dat is 5 kilometer minder dan laagopgeleide mannen.

Gemiddelde reisafstanden

Gemiddeld reizen werkende en niet-werkende mannen 39 kilometer per dag. Dat is voor vrouwen 29 kilometer. Tegen de 30 procent van die kilometers zijn voor het werk. Meer dan 40 procent wordt afgelegd voor recreatie of als vrijetijdsbesteding. De resterende kilometers zijn voor uiteenlopende doelen zoals onderwijs, winkelen en zakelijke bezoeken voor het werk.

Drentenaren grootste kilometervreters

De bewoners van Drenthe leggen de meeste kilometers af met ruim 37 kilometer per dag. Ze doen dat meer met de auto dan bewoners van andere provincies. Inwoners van Flevoland, Zeeland, Utrecht en Friesland maken wat minder kilometers dan de Drentenaren, namelijk dagelijks rond de 35 kilometer. Noord-Hollanders en Limburgers zitten daar weer wat onder met gemiddeld 30 kilometer per dag. De bewoners van Zuid-Holland reizen het minst met dagelijks 28 kilometer.

Bron: CBS

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.