Artikel
2 aug '17
2 augustus '17
2 min

Eenzaamheid op de werkvloer zorgt voor schade aan gezondheid

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam op hun werk. Volgens sommige artsen is eenzaamheid bijna net zo duidelijk als roken of ernstig overgewicht. Volgens onderzoekers van de Brigham Young University kan eenzaamheid leiden tot zowel fysieke als mentale problemen, onder andere angststoornissen, depressie, slapeloosheid en een verzwakt immuunsysteem. De toenemende flexibilisering kan de eenzaamheid op het werk versterken. Het verzuim wat hieruit voortkomt zorgt voor hoge kosten voor de werkgever.

Het prijskaartje

In het Verenigd Koninkrijk heeft ‘The New Economics Foundation’ onderzoek gedaan naar de kosten die eenzaamheid op het werk met zich meebrengt voor de werkgever. Volgens een schatting voelen ongeveer een miljoen werknemers in het Verenigd Koninkrijk zich regelmatig eenzaam. Volgens het onderzoek kost alleen verzuim op jaarbasis twintig miljoen pond. De kosten van de verminderde productiviteit kosten zo’n 665 miljoen en het verminderd welzijn van eenzame werkenden kost 1,62 miljoen pond per jaar. Ook in Nederland is eenzaamheid op de werkvloer een hot topic. Het CBS heeft vorig jaar in Nederland een vergelijkbaar onderzoek gedaan naar eenzaamheid.

Relatie tussen eenzaamheid en gezondheid

Wie zich sociaal geïsoleerd voelt, heeft een 29% hogere kans op vroegtijdig overlijden dan mensen die niet eenzaam zijn. Het CBS heeft onderzoek gedaan naar eenzaamheid waaruit blijkt dat ongeveer 3% van de werkenden eenzaam is. Dat klinkt als een klein percentage maar het gaat om ruim een kwart miljoen medewerkers. Een derde van de eenzame mensen beoordeelt de gezondheid over het algemeen als goed tot zeer goed, tegenover bijna driekwart van de mensen die zich zelden tot nooit eenzaam voelen. Volgens het CBS heeft eenzaamheid een wisselwerking met een slechte gezondheid. Wie ziek is, is meestal niet aanwezig op het werk, wat weer leidt tot meer eenzaamheid. Ook hebben mensen die aangegeven hebben zich eenzaam te voelen, vaker weinig contacten met vrienden.

Wat je als werkgever kunt doen

Maatregelen tegen eenzaamheid op de werkvloer hoeven niet heel duur of ingrijpend te zijn. De inrichting van een ruimte of een fijne plek om gezamenlijk pauze te houden kan al een groot verschil maken. Het organiseren of bezoeken van een congres of netwerkbijeenkomst kan ook voor meer verbinding zorgen. Eenzaamheid hoeft volgens het CBS geen probleem te zijn zolang het tijdelijk is.

Bron: CBS

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.