Artikel
11 feb '14
11 februari '14
2 min

Dé oplossing om werkstress te verminderen

Vorig jaar meldde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat stress op het werk beroepsziekte nummer één is. Een derde van het ziekteverzuim onder werknemers is het gevolg van stress op het werk. Wetenschappers van de Universiteit van Florida geven aan dé oplossing te hebben gevonden voor het verminderen van werkstress.

De oplossing
Als je medewerkers vraagt om iedere dag tien minuten te besteden aan het opschrijven van drie positieve gebeurtenissen van de dag ervoor, vermindert het stressniveau met 15%. De wetenschappers toonden aan dat stress gereduceerd wordt door zowel het ervaren van minder negatieve gebeurtenissen als het ervaren van meer positieve gebeurtenissen. Positieve ervaringen zorgen voor een lagere bloeddruk. Ook het vermogen om afstand van het werk te nemen verbetert. 

Hoe kunnen werkgevers bijdragen aan het verminderen van stress?
Door een positief werkklimaat en het stimuleren van werkplezier kunnen werkgevers een bijdrage leveren aan het verminderen van werkstress. Het stressniveau van de medewerkers wordt verlaagd door de medewerkers bewust stil te laten staan bij hun positieve ervaringen.

Het onderzoek
Medewerkers die deelnamen aan het onderzoek, werd gevraagd om iedere dag in te loggen op een speciale website. De medewerkers konden hier hun positieve gebeurtenissen opschrijven en uitleggen waarom deze gebeurtenissen positief waren. De gebeurtenissen mochten werkgerelateerd of privé zijn. De onderzoekers concluderen dat deze interventie belangrijke effecten heeft op het stressniveau en de gezondheid van medewerkers.

Positief uitgangspunt
Ongemak en ergernissen zijn op het werk vaak uitgangspunten van onderzoek naar werkgerelateerde stress. De onderzoekers tonen aan dat werk meer is dan alleen pijn en opoffering. Positieve dagelijkse ervaringen dragen direct bij aan een lager stressniveau. Hierbij valt te denken aan gezellig kletsen, het behalen van doelstellingen en positieve feedback.

Bron: P&O actueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.