Artikel
14 dec '12
14 december '12
2 min

Brabantse scholen scoren het beste

Middelbare scholen in Noord-Brabant halen het meeste uit hun leerlingen. De vwo’s, havo’s en vmbo-b’s in de provincie krijgen gemiddeld de hoogste cijfers. Dat blijkt uit berekeningen die onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht heeft uitgevoerd voor de Volkskrant.

Boven verwachting
Voor het onderzoek stonden bij het oordeel de cijfers die leerlingen halen op het centraal schriftelijk examen centraal. Ook vergeleek hij de prestaties van bovenbouwleerlingen met het advies dat de kinderen hadden meegekregen van hun basisschool. Als de prestaties boven het advies uitkwamen, dan kreeg de school bonuspunten.

Reden voor succes
Volgens de Tilburgse hoogleraar Marc Vermeulen ligt het Brabantse succes mogelijk aan de traditie van katholieke scholen. De katholieke geestelijken vestigden namelijk een onderwijscultuur in het kader van het bestrijden van achterstanden. Onder meer voor de industrie was het belangrijk om hoogopgeleide jongens en meisjes af te leveren. Mede daardoor draait de provinciale economie goed en kunnen hoogopgeleide Brabanders in hun provincie een baan vinden.

Wisselvallig
Waar scholen in het zuiden van het land als beste werden beoordeeld, presteren de scholen in de Randstad wisselvallig. De regio met de meeste schooltypes die gemiddeld onvoldoende scoren is de Gooi en Vechtsreek, terwijl Delfzijl en omgeving als enige een 10 scoort met het type vmbo-kader. Het laagste cijfer voor hetzelfde schooltype gaat naar de Zaanstreek, namelijk een 5,4.

Bron: Volkskrant en NU.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.