Artikel
31 dec '10
31 december '10
2 min

Aantal flexwerkers groeit naar één miljoen

Medewerkers met een tijdelijk contract, oproep-, uitzend- en invalkrachten hebben momenteel in Nederland de omvang van ruim één miljoen personen. Dit blijkt uit onderzoek van de hoogleraren Ruud Muffels en Ton Wilthagen; beide werkzaam bij de Universiteit van Tilburg en bij het onderzoeksinstituut Reflect voor de arbeidsmarkt.

In het onderzoek is een periode van 14 jaar geanalyseerd. Sinds 1996 is het aantal tijdelijke contracten in Nederland gegroeid van 12 tot 18 procent van alle werkenden. Daarnaast lieten de zzp‘ers een groei zien van 6 naar 9 procent. De grote groep flexwerkers heeft ervoor gezorgd dat de werkloosheid als gevolg van de kredietcrisis relatief laag is gebleven. Momenteel daalt de werkloosheid verder naar ruim vijf procent.

Wilthagen spreekt wel zijn zorg uit over bepaalde onderdelen van deze ontwikkeling en ziet een nieuwe sociale kwestie ontstaan. “Voor de insider met een vaste baan bestaan goede voorzieningen, maar de outsiders hebben vaak geen pensioenregeling, geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en zelfs geen basiszorgverzekering.”

Verantwoord flexwerk bij Driessen HRM_Payroll
Driessen streeft er voortdurend naar ‘goed werkgeverschap’. Niet alleen voor de medewerkers van het hoofdkantoor in Helmond, maar ook voor de duizenden payroll-krachten. Naast een uitstekende pensioenvoorziening en alle gangbare afdrachten voor sociale zekerheid, zijn in het kader van ‘goed werkgeverschap’ inmiddels diverse initiatieven opgestart. Voorbeelden zijn de verzuimbegeleiding, mogelijkheden tot collectieve verzekeringen, de Payroll Portal, DriessenJobs en diverse ludieke medewerkeracties. Driessen blijft altijd op zoek naar innovatieve mogelijkheden om de dienstverlening en service naar zowel de opdrachtgevers als de payroll-krachten uit te breiden.

Bron: NRC

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.