Artikel
1 feb '17
1 februari '17
3 min

Aantal excellente scholen bereikt record

Vanaf 23 januari 2017 kent Nederland een recordaantal excellente scholen. Voor 54 nieuwe scholen werd toen bekend dat ze zich voortaan excellent mogen noemen. Dit bracht het totale aantal excellente scholen op 184.

Het aantal excellente scholen is sterk gestegen na de eerste uitreiking van het predicaat in 2012. In het primair onderwijs is met een toename van 31 naar 69 scholen sprake van een ruime verdubbeling. Het voortgezet onderwijs kent zelfs een verviervoudiging. Daar nam het aantal excellente afdelingen (van scholengemeenschappen) toe van 22 naar 93.

Primair onderwijs

Het primair onderwijs heeft de meeste excellente scholen met maar liefst 69 scholen. Ook de vmbo-afdelingen presteren goed, met 34 excellente afdelingen. De havo heeft er 22, het vwo 24 en het praktijkonderwijs 13. In het speciaal onderwijs zijn er nu 22 excellente scholen.

Gaan voor excellent

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs verheugt zich over de toename. “Scholen weten steeds vaker het onderwijs op een hoger niveau te brengen. Dat is een prachtige ontwikkeling.” De staatssecretaris wil nog wel meer excellente scholen zien. “We moeten geen genoegen nemen met voldoende. We moeten gaan voor excellent.”

Eretitel

Dekker vindt de eretitel excellent meer dan verdiend voor de 54 nieuwe scholen. “Leraren, schoolleiding, ouders, bestuur en leerlingen: iedereen zorgt ervoor dat deze scholen kunnen uitblinken en hoge kwaliteit kunnen leveren. Dat is een compliment waard.”

Verschillende schoolsoorten

Volgens Dekker is het goed dat de verschillende schoolsoorten excelleren. “Het moet niet uitmaken op welk niveau je onderwijs krijgt: het moet overal goed zijn.” Dekker deelde zelf in Rotterdam ook twee predicaten excellent uit. Dat deed hij met de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge.

Verbetering van het onderwijs

Een excellente school is een school die op een bepaald vlak uitblinkt. Volgens het ministerie van Onderwijs kan dat bijvoorbeeld betekenen dat het onderwijs goed past bij de situatie in de buurt. Ook kan een school excellent zijn als het onderwijs goed wordt aangepast aan de behoeften en talenten van een leerling, of als docenten zeer inspirerend lesgeven. Voor een excellente school is het een uitdaging om het onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Zo levert ze een bijdrage aan de verbetering van het onderwijs.

Onafhankelijke jury

Een onafhankelijke jury beoordeelt of een school de excellente erkenning verdient. Het predicaat geldt drie jaar. Scholen kunnen laten zien dat ze uitblinken met het dragen van de titel ‘excellent’ en een bijbehorende vlag en bordje. Welke scholen door de jury als excellent zijn bestempeld staat op www.excellentescholen.nl. Op deze site staat ook meer informatie over het traject Excellente scholen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.