Artikel
12 mrt '13
12 maart '13
1 min

80% burgemeesters tegen opschaling

Acht van de tien burgemeesters vindt dat gemeenten niet uit tenminste 100.000 inwoners zouden moeten bestaan, zoals minister Plasterk heeft voorgesteld. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl, in opdracht van NRC Handelsblad.

Oneens met de plannen
Bijna de helft van de 480 burgemeesters namen deel aan het onderzoek. 84% van hen gaf aan dat ze het oneens zijn met de plannen uit het regeerakkoord om gemeenten op te schalen tot 100.000 inwoners, zo meldt het NRC.

Coalitie is ook tegen
Het valt op dat ook burgemeesters die lid zijn van VVD en PvdA, de coalitiepartijen, het in grote meerderheid niet eens zijn met de opschalingsplannen. Van de PvdA-burgemeesters is 79% tegen, van de VVD-burgemeesters is dat 72%. In Zeeland en Drenthe zijn alle burgemeesters tegen.

Geen fusiegesprekken
Bijna driekwart van de burgemeesters gaf in de enquête aan niet actief in gesprek te treden met buurgemeenten over een fusie. Volgens het regeerakkoord zouden er in 2017 75 gemeenten minder moeten zijn. 67% van de burgemeesters denkt dat dit geen haalbaar streven is.

Bron: Binnenlands Bestuur

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.