Interview
15 okt '19
15 oktober '19
4 min

5 vragen aan…Björn Kuipers

Op zijn zestiende begon hij met fluiten. Dertig jaar later is hij nationaal en internationaal bekend als scheidsrechter en heeft hij veel grote wedstrijden op zijn naam staan. Björn Kuipers heeft er in al die jaren veel voor moeten doen en laten om uiteindelijk te bereiken wat hij heeft bereikt. Want naast zijn bezigheden als scheidsrechter, waar hij zo’n 80 dagen per jaar mee bezig is, runt hij ook nog twee supermarkten. Daags voor vertrek naar Zagreb voor een Summer Course van de UEFA, stelden wij hem vijf vragen.

1. Je bent zowel supermarkteigenaar als scheidsrechter. Hoe combineer je die twee banen?

Daar heb ik één antwoord op: de juiste mens op de juiste plek. Ik werk veel samen met teams. Zowel in de supermarkt als op het veld werk ik samen met mensen die ik blindelings kan vertrouwen en verantwoordelijkheid durf te geven. Als die verantwoordelijkheid niet wordt opgepakt, zowel op het veld als in de supermarkt, dan moet ik optreden.

2. Wat spreekt je het meeste aan in het vak van scheidsrechter?

De spanning die de grote wedstrijden met zich meebrengen. Voor iedere scheidsrechter is een grote wedstrijd weer anders. Voor een jonge scheidsrechter die net begint is iedere wedstrijd spannend, maar vervolgens is het spannend als je EK’s, WK’s, de Champions Leage en de grote wedstrijden in Nederland fluit. De spanning maakt het leuk en met name om bij voetbal betrokken te zijn, naar een wedstrijd toe te leven en de leiding te durven pakken in een wedstrijd wanneer het nodig is. Als er niks aan de hand is en iedereen gedraagt zich dan hoef je ook nergens voor op te treden.

“We hebben 17 spelregels en de 18e is je eigen gevoel”

3. Hoe zie jij als scheidsrechter erop toe dat regels worden nageleefd op het veld?

We hebben een spelregelboek voor scheidsrechters. Iedereen die met voetbal te maken heeft hoort het spelregelboek te kennen. De praktijk laat regelmatig zien
dat dit niet het geval is en spelers, trainers en het publiek de spelregels van het voetbalspel niet beheersen. Prioriteit één voor een scheidsrechter zijn de spelregels, maar vergeet niet dat we ook in de geest van de wedstrijd fluiten. We hebben 17 spelregels en de 18e is je eigen gevoel. Dat betekent niet dat we marchanderen met spelregels, maar dat je wel in het ‘grijze gebied’ dingen los kunt laten. Wij leiden een wedstrijd door mentaal fit te zijn, de spelregels te kennen, met een goede fysieke conditie, uitstraling en communicatie. Om een wedstrijd te leiden op topniveau, maar in welke wedstrijd dan ook, wordt nog wel enigszins wat van een scheidsrechter gevraagd.

4. Welke regel wordt het meest overtreden op het veld?

Wij fluiten het meest voor het maken van een overtreding op een tegenstander. Dat kan zijn een tackel, vasthouden of duwen. Bij zo’n overtreding geven we een vrije trap. Er zijn nog altijd 17 spelregels, maar de interpretatie ervan is aan verandering onderhevig. En dat is goed, we moeten niet stil staan. Net als in organisaties zijn er spelregels en zonder spelregels wordt het een chaos. We kijken dus regelmatig of spelregels nog voldoen aan de wensen van het spel, die veranderen namelijk weleens.

5. Welke raakvlakken zijn er als het gaat om regels in de supermarkt en op het veld?

Wat je nodig hebt om een goed bedrijf te runnen zijn spelregels, ongeacht of dat binnen de supermarkt is of op het veld. We hebben allemaal andere mensen nodig om maximaal te presteren. Je kunt niks alleen, je moet kunnen samenwerken, beslissingen durven nemen, communiceren, mentaal fit zijn en als er een keer een fout gemaakt is moet je ook weer door. Het grootste verschil tussen het veld en het bedrijf is dat de factor tijd voor belangrijke beslissingen een grote rol speelt. Op het speelveld nemen wij binnen a split of a second een beslissing die cruciaal is, waar een ondernemer soms iets meer tijd heeft.

NAAM

Björn Kuipers

PERSOONLIJK

46 jaar, getrouwd, 2 kinderen en komt uit Oldenzaal.

PROFESSIONEEL

Nationaal en internationaal voetbalscheidsrechter en ondernemer.

Dit artikel is verschenen in het magazine van Driessen Groep, september 2019, over REGELS.

Lieke Jansen
Hoofdredacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.