Artikel
11 mrt '15
11 maart '15
2 min

Zzp’ers voerden in 2014 meer parttime-opdrachten uit

Het aantal fulltime-opdrachten voor zzp’ers in 2014 daalde, maar het aantal parttime-klussen nam juist toe. Zo blijkt uit de marktmonitor ZP Facts van HeadFirst en de Universiteit van Tilburg.

Het aantal fulltime-opdrachten voor 36 tot 40 uur per week nam ook in 2012 en 2013 al af. Bij 28 procent van de opdrachten gaat het inmiddels om een klus voor 35 uur per week of minder. Vrouwelijke zzp’ers hebben gemiddeld een werkweek van 29 uur, mannelijke zzp’ers een van 33 uur.

Kostenbesparingen

Volgens de onderzoekers is een mogelijke verklaring voor de afname van het aantal fulltime-klussen dat organisaties het aantal opdrachturen beperken vanwege kostenbesparingen.

Minder opdrachten

Het totale aantal opdrachten nam enigszins af in 2014. De daling was groter in de private sector dan in de publieke sector. De sectoren ICT en energie kennen een stabiel aantal opdrachten, terwijl voor de financiële sector een daling geldt. Uit onderzoek blijkt dat het aantal opdrachten daalt, maar het aantal zzp’ers in Nederland stijgt nog steeds.

Afname uurtarieven

Verder blijkt uit het onderzoek dat de uurtarieven voor zzp’ers in 2014 verder afnamen. De daling was wel minder sterk dan een jaar eerder. Gemiddeld betreft het meer dan tien euro in twee jaar. Dalende tarieven en minder opdrachturen zorgden voor een afname van de maximaal te behalen omzet.

Oudere zzp’er wil hoger tarief

Als professionals ouder worden, willen zij meer verdienen. De onderzoekers zien een stijging in het gewenste tarief tot de professionals ongeveer 56 jaar oud zijn. Na die leeftijd dalen de tarieven geleidelijk.

Bronnen: NU.nl, HRrpaktijk.nl, ZP Facts

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.