Artikel
20 okt '15
20 oktober '15
2 min

ZZP-wet uitgesteld

Staatssecretaris Wiebes heeft aangekondigd dat de introductie van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties niet per 1 januari 2016 ingaat. Wiebes streeft nu 1 april na. De belangrijkste wijziging is het vervangen van de VAR-verklaring voor een modelovereenkomst.


Belangenorganisaties van zzp’ers, werkgevers en bemiddelaars hebben hierom gevraagd, omdat er nog geen werkbare basis lag voor praktische invulling van de nieuwe wet. De introductie van deze nieuwe zzp-wet is daarom uitgesteld tot 1-4-2016, zodat er meer tijd is om het totaalplaatje rond te krijgen. Dit betekent dat de plenaire vergadering van de Eerste Kamer, die gepland stond op 27 oktober a.s., niet doorgaat.

Afgegeven VAR-verklaringen blijven geldig

Iedere zzp’er heeft nu nog een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) nodig om als zzp’er te kunnen werken. Deze VAR verklaring wordt afgegeven door de Belastingdienst en geeft inzicht in het fiscale ondernemerschap van de zzp’er. Het kabinet wil de VAR verklaringen in de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties laten vervallen. Het doel van deze nieuwe zzp-wet is om schijnzelfstandigheid beter aan te kunnen pakken. Schijnzelfstandigheid betekent dat de zzp’er fiscaal wel werkt als zelfstandige, maar in feite voor één opdrachtgever in loondienst werkt. Door het uitstel van deze nieuwe wet naar 1-4-2016 blijven afgegeven VAR verklaringen voor 2014 en 2015 ook geldig tot 1-4-2016.

Dienstverlening Driessen verandert niet tot 1-4-2016

De lopende afspraken voor opdrachtgevers en zzp’ers blijven gehandhaafd tot 1-4-2016. Als zzp-specialist volgen wij de ontwikkelingen in het kader van de nieuwe regelgeving op de voet. Zodra er nieuws te melden is, informeren wij u hierover. Mocht u in de tussentijd vragen hebben dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Bron: NOS.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.