Artikel
4 dec '14
4 december '14
2 min

Zorgverlof wordt in meer gevallen mogelijk

Het wetsvoorstel ‘Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden’ breidt de kring van personen uit voor wie werknemers kort- of langdurend zorgverlof kunnen opnemen. Hiervoor gaan wel eisen gelden. Dit blijkt uit de memorie van antwoord bij het wetsvoorstel die minister Asscher aan de Eerste Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet wil het mogelijk maken dat werknemers ook voor andere mensen dan hun zieke partner, kind of ouder kort- en langdurend zorgverlof kunnen opnemen. Met de nieuwe wet krijgen werknemers daarom ook recht op zorgverlof voor schoonfamilie, huisgenoten en neven of nichten.

Nieuwe eisen

Voor het verruimde zorgverlof gaan wel eisen gelden. De werknemer moet een sociale relatie met de verzorgde hebben. Daarnaast moet het redelijk zijn dat de werknemer de zorg verleent en niet iemand anders. De werkgever kan op basis van deze eisen aan de werknemer vragen zijn aanvraag voor zorgverlof te verantwoorden.

Begin 2015

Het wetsvoorstel ‘Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden’ ligt inmiddels bij de Eerste Kamer. Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken hebben de Eerste Kamer gevraagd om het wetsvoorstel nog in 2014 te behandelen. De nieuwe wet kan dan begin 2015 ingaan. Voor de nieuwe regels voor kort- en langdurend zorgverlof en de uitbreiding van zwangerschapsverlof bij meerlingzwangerschappen geldt waarschijnlijk uitstel. Hiervoor zijn aanpassingen in cao’s en bij het UWV nodig.

Bronnen: HR Rendement, Rijksoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.