Artikel
20 mei '16
20 mei '16
3 min

Zoeken naar informatie kost werkenden één dag in de week

Hoeveel tijd spendeert u dagelijks aan het managen van processen en informatiestromen? Een interessante vraag. Uit onderzoekresultaten verzameld door Ricoh Nederland blijkt dat werkenden in Nederland gemiddeld één dag per week verliezen aan het zoeken van informatie.

En de hoeveelheid informatie neemt alleen maar toe, zo is er in 2013 meer informatie tot stand gekomen dan in de 5.000 jaar daarvoor. De prognoses zijn nu dat de hoeveelheid informatie tot het jaar 2020 met een factor 30 toeneemt.

Als alles kan moet je keuzes maken

Met de steeds verder gaande digitalisering neemt de beschikbare hoeveelheid data exponentieel toe. Het is van belang om de beschikbare data, zowel offline als in toenemende mate online, om te zetten in relevante, vindbare informatie. Daar ligt een grote uitdaging voor organisaties. Om daar effectief mee aan de slag te gaan is het maken van keuzes van groot belang. Welke informatie willen we hebben en welke bron is daarbij betrouwbaar? Het feit dat er veel informatie beschikbaar is, wil nog niet zeggen dat die waardevol is.

Bij 4 op 5 organisaties werkt HR digitaal

Uit eerder onderzoek van Driessen HRM en TNS Nipo blijkt dat meer dan 70% van de HRM’ers zegt efficiënter te kunnen werken doordat processen gedigitaliseerd worden. Daarbij geeft 84% aan dat zijn of haar werk mensenwerk is en niet door techniek geheel overgenomen kan worden. Vanuit dat kader is het verklaarbaar dat slechts 1% bang is dat zijn/haar functie verdwijnt. 4 op de 5 organisaties heeft HR-processen al in meer of minder mate gedigitaliseerd. Wat daarbij echter opvalt is dat er grote verschillen zijn in de publieke sector in hoeverre die gedigitaliseerde processen en de data die het oplevert, omgezet worden in managementinformatie.

Van het managen van HR processen naar managementinformatie

Binnen de publieke sector beschikken 2 op de 3 overheidsorganisaties over HR managementinformatie die digitaal ontsloten wordt. Binnen onderwijs en zorg & welzijn beschikt slechts rond de helft van de organisaties over digitale managementinformatie. Als we de cijfers naast elkaar zetten, dan blijkt dus dat de meerderheid van de organisaties in de publieke sector HR-processen gedigitaliseerd heeft, het vertrouwen in digitalisering groot is, maar dat de data die het oplevert nog niet effectief omgezet wordt in managementinformatie. De kunst is om daar de juiste koppeling in te maken.

Op 8 juni verzorgt Driessen HRM samen met Ricoh tijdens het Tennis-event ‘Ricoh open’ een interactieve presentatie ‘HR in het onderwijs’ gericht op informatiestromen, flexibilisering en digitalisering in het onderwijs. Deelname aan de dag is gratis voor onderwijsorganisaties onder vermelding van aanmeldcode 5A94. Meer informatie over deze presentatie en het Ricoh open vindt u via deze link.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.