Artikel
10 jul '17
10 juli '17
2 min

Zingeving op de werkvloer

Vier op de tien medewerkers ervaart hun werk als niet zinvol. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘de happitest’ onder 1900 werknemers. Mensen die hun werk niet zinvol vinden zijn minder gelukkig dan mensen die hun werk wel zinvol vinden. Volgens Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research, kunnen we hier als organisatie wat in betekenen.

Geluk beleving

Volgens van Wingerden heeft de geluk beleving van medewerkers heel direct impact op de kwaliteit van het werk. Uit het onderzoek van Schouten & Nelissen blijkt dan slechts een derde van werkend Nederland gelukkig en bevlogen is in het werk. Maar liefst 61% van deze niet-gelukkige medewerkers vindt het werk niet zinvol. Toch zegt 39% van de groep niet-gelukkige medewerkers moeite te hebben om het werk thuis los te laten. Van Wingerden zegt dat investering en ruimte voor een goede werk-privé balans bijdraagt aan de geluk beleving van de medewerkers. Uit het onderzoek blijkt dat 82% van de gelukkige medewerkers het werk als zinvol ervaart, en maar 2% van deze groep heeft moeite het werk los te laten als ze thuis zijn.

Randvoorwaarden voor geluk

Het is van groot belang dat werkgevers investeren in de randvoorwaarden die bepalend zijn voor betekenisvol werk. Dit vergroot de geluk beleving van medewerkers. ‘ Het is belangrijk dat medewerkers zien welke individuele bijdrage ze aan de organisatie kunnen leveren. Faciliteer mensen in de zoektocht naar hun werk wensen en investeer om deze te ontdekken,’ aldus van Wingerden.

Eigen regie

Het moet wel van twee kanten komen. Medewerkers moeten zelf de regie nemen en zorgen dat hun talent tot hun recht komen in hun baan. Zijn ze niet tevreden? Dan moeten ze de verantwoordelijkheid nemen om in gesprek te gaan met hun leidinggevende. Dit verbetert niet alleen de geluk beleving en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, maar is ook goed voor de innovatie van de organisatie, wat uiteindelijk weer zorgt voor gelukkige medewerkers. Werknemers die gelukkig zijn, maken het verschil.

Bron: http://www.managersonline.nl/nieuws/18432/veel-medewerkers-vinden-werk-niet-zinvol.html

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.