Artikel
27 jun '14
27 juni '14
3 min

WK in Brazilië; wat doet dat met ons als medewerker?

Twee weken geleden behaalde ons Nederlandse elftal een onvergetelijke uitslag tegen Spanje. Inmiddels vliegen de winnende wedstrijden ons om de oren en heeft Oranje een plek weten te bemachtigen in de 8e finale. Zorgen de prestaties van onze jongens dat de oranjekoorts binnen uw organisatie ook sporen nalaat? ING Bank heeft in samenwerking met TNS Nipo een onderzoek gehouden onder 623 ondernemers met personeel, waarvan ruim een derde van de ondervraagde actief is in de zakelijke of financiële dienstverlening.

Het is algemeen bekend dat mannen meer belang hechten aan voetbal dan vrouwen, hierdoor is het effect van het WK in bedrijven waar een man aan het hoofd staat ook groter. Wat voor effecten treden er nog meer op binnen bedrijven?

Wat gaat het worden?”

Het onderwerp van gesprek op de werkvloer gaat tijdens het WK niet alleen over de dagelijkse werkzaamheden. De vraag “Wat gaat het worden?” heeft zijn intrede gemaakt en collega’s discussiëren raak over de wedstrijden die komende weken nog gespeeld gaan worden. Gesprekken gaan verder dan alleen de koffieautomaat, 40% van de ondervraagden geeft zelfs aan dat zij het WK ook bespreken met klanten.

 

Goede klant meer dan een WK-titel

Onze jongens van Oranje presteren boven verwachting en de WK-titel komt steeds dichterbij. Ondanks het feit dat men hoopt dat Nederland de titel mee naar huis neemt, ruilen de ondervraagden een goede klant niet in voor de wereldbeker. Bij winst van de titel zijn zij eerder geneigd een genereus gebaar te maken naar hun medewerkers.

 

Positieve sfeer op de werkvloer

Het Oranje gevoel draagt bij aan een goede sfeer op de werkvloer. Het organiseren van een voetbalpool draagt mede bij aan dit positieve effect. Dit positieve effect kan tot uiting komen in een sterker wij-gevoel, wat mede komt doordat er rondom een dergelijk toernooi meerdere activiteiten worden georganiseerd.

 

Terugloop van de productiviteit

Kan het zo zijn dat de oranjekoorts ook effect heeft op de productiviteit van de medewerkers? De wedstrijden in de voorrondes hebben veelal ’s avonds plaatsgevonden, hierdoor heeft de winst van ons elftal wellicht gezorgd voor de nodige Oranjekaters. Enkele medewerkers zullen zeker op het moment van feestvieren gedacht hebben aan het opnemen van verlof, maar uiteindelijk de knop omzetten en weten dat het werk ook gedaan moet worden. De meerderheid van de ondernemers (89%) verwacht dat de productiviteit gelijk blijft.

 

Mochten we aanstaande zondag de kwartfinales halen, zal veel gesproken worden over de uitslag en zullen enkele collega’s last hebben van een Oranjekater. Dit zal de productiviteit die dag niet ten goede komen, maar hé deze topprestatie van ons Oranje is er zeker een waar we samen trots op mogen zijn!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.