Artikel
22 jan '15
22 januari '15
2 min

Werkzoekenden gingen in 2014 voor zorgsector

Nederlanders zoeken het meest naar een baan in sectoren waar juist niet het meeste werk in te vinden is. Terwijl er in de techniek, zakelijke dienstverlening en bouw veel vraag is naar nieuw personeel, richten werkzoekenden zich het meest op de zorg- en welzijnssector. Zo blijkt uit een onderzoek van de NationaleVacaturebank.nl over het jaar 2014.

Het onderzoek bestond uit een data-analyse van 15.000 vacatures en 450.000 cv’s. Opvallend is dat er in de zorg- en welzijnsector de meeste cv’s werden geplaatst, maar dat er uiteindelijk meer op andere banen werd gesolliciteerd. “Je ziet een verschil tussen vacatures waarop men daadwerkelijk actie onderneemt en de sector waarin erg veel wordt gezocht”, aldus Ingrid Spierts van NationaleVacaturebank.

Administratief medewerker

Uit de analyse blijkt verder dat administratief medewerker de vacature was waarop het meest werd gesolliciteerd. Deze werd gevolgd door ‘financieel administratief medewerker’ en ‘commercieel medewerker binnendienst’.

Meeste cv’s

Na de zorg- en welzijnssector plaatsten Nederlandse werkzoekenden de meeste cv’s in de sector overheid en non-profit. Beide sectoren kennen echter bij lange na niet het grootste banenaanbod. Daarvoor moeten werkzoekenden naar de technische sector, de zakelijke dienstverlening en de bouw. Deze sectoren kennen een grote vraag naar personeel.

Arbeidsmobiliteit

Spierts stelt dat er in 2014 een toename in arbeidsmobiliteit was. “Het aantal bekeken vacatures is vrijwel gelijk aan het jaar ervoor, maar men ondernam vaker actie door daadwerkelijk te solliciteren. We verwachten dat deze trend zich in 2015 zal voortzetten.”Ze benadrukt de verschillen per sector. “Waar de vraag naar personeel in de technische sector groot is, zijn mensen in de zorg juist vaak op zoek naar een nieuwe baan. Dat laatste is overigens wel begrijpelijk met de vele reorganisaties in die sector.”

Logistiek medewerker

Uitgaande van alle opleidingsniveaus was logistiek medewerker het afgelopen jaar de snelst stijgende vacature. Hoogopgeleiden zochten in 2014 het meest naar banen als directeur, controller en projectmanager.

Populairste vacatures

De top tien van populairste vacatures in 2014 volgens NationaleVacaturebank.nl:

  1. administratief medewerker
  2. financieel administratief medewerker
  3. commercieel medewerker binnendienst
  4. productiemedewerker
  5. accountmanager
  6. gastouder
  7. magazijnmedewerker
  8. logistiek medewerker
  9. secretaresse
  10. commercieel medewerker

Bronnen: NationaleVacaturebank.nl, Metro

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.