Artikel
31 mrt '16
31 maart '16
3 min

Werknemers binden met eHRM

Op de arbeidsmarkt stijgt de vraag weer naar werknemers. Dat betekent dat werkgevers erop moeten letten dat ze hun personeel aan zich binden door ze betrokken te houden. Dit kan heel goed met eHRM, oftewel HR-technologie. Vier cases laten zien hoe dat in zijn werk kan gaan.

Werknemers delen geluk via platform

Cateringbedrijf Hutten zette Mijn Hutten online op als eigen ‘sharing’-platform. Het doel daarbij is om medewerkers die door het hele land werken te binden. De deelnemers delen niet alleen standaardbedrijfsinformatie en -formulieren, maar ook complimenten, hobby’s, auto’s en gereedschap. “Medewerkers delen hun goede momenten met elkaar en laten complimenten achter voor collega’s”, vertelt Thijs Fokker, ‘family energizer’ voor Hutten. “Mensen die nooit een gezicht hadden in organisatie worden zo zichtbaar en krijgen waardering.” Door het platform ontdekte Hutten dat 38 medewerkers dagelijks dezelfde route reden naar het hoofkantoor. Fokker: “Deze mensen kenden elkaar eerst niet. Nu zitten ze bij elkaar in de auto en leren van elkaar.”

Betrokken houden van langdurig zieken

Het Nederlandse bedrijf Scribe Communities, een B2B-internetstartup, heeft een online communitytool gemaakt om werknemers die langdurig ziek zijn contact te laten houden met hun collega’s. Via de tool deelt de zieke het verloop van zijn ziekteproces en de collega’s wat speelt op het werk. Scribe zet een communitymanager in om de community te stimuleren. Het bedrijf zegt dat het voor een aantal grote bedrijven in Nederland meerdere van deze communities heeft opgezet. Een kanttekening van Scribe is dat het onlinetraject moet worden ondersteund met offlinecommunicatie, bijvoorbeeld door de HR-afdeling. Het online-communicatiekanaal maakt de offlinebetrokkenheid misschien wel gemakkelijker. Dat moet uiteindelijk zorgen voor een snellere re-integratie.

Werknemers helpen met gezondheidsvragen

Het Amerikaanse voedselconcern Mondelez biedt met hulp van gezondheidsinformatiebedrijf Castlight Health de werknemers een gezondheidsmanagement-platform om hen te helpen met hun gezondheid en welzijn. Dit dient ook om de medewerkers bij het bedrijf betrokken te houden. Het platform verstrekt transparante en persoonlijke informatie waarmee werknemers goede beslissingen over gezondheidszorg kunnen nemen. Daarnaast gebruikt Mondelez de technologie van het platform om het intranet te verbeteren en om de werknemers mobiele oplossingen aan te bieden. Hierdoor is er meer werknemersbetrokkenheid door de gehele organisatie.

Aandacht voor papieren communicatie

Het werknemersbestand van de Amerikaanse schoenenfabriek New Balance bestaat voor de helft uit kantoorpersoneel en voor de helft uit werknemers in de fabrieken en logistiek. De uitdaging is om te communiceren met werknemers die niet dagelijks een computer gebruiken. De schoenenfabrikant besefte dat een volledig technologisch HR-platform de helft van de werknemers zou uitsluiten van communicatie. Daarom richtte het de processen zo in dat werknemers niet alleen digitaal, maar ook op papier kunnen communiceren. Het platform is zo ingericht dat een papieren administratie geen last vormt en dat fouten worden voorkomen.

Bron: PW De Gids

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.