Artikel
7 mrt '17
7 maart '17
2 min

Werkgevers willen aanpassing ontslagvergoeding

De ontslagvergoeding moet worden gebruikt voor scholing. Ook zouden werknemers meer de regie moeten nemen over hun loopbaan. Werkgevers stellen dat dit jaar voor in hun cao-overleg met de vakbonden.

Volgens de werkgevers zou de ontslagvergoeding voortaan gericht moeten worden gebruikt voor opleiding om de ontslagen werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Regie loopbaan

Verder stellen de werkgevers dat werkenden veel meer zelf de regie kunnen nemen over hun loopbaan. Ondernemingsverenigingen AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten in hun arbeidsvoorwaardennota voor 2017 dan ook voor afspraken over scholingsbudgetten.

Arbeidsmarktpositie

De werkgevers maken zich ook hard voor een zogenoemde loopbaan-apk. Ze stellen daarbij voor om periodiek voor werknemers te bepalen hoe sterk hun arbeidsmarktpositie is en wat de aandachtspunten zijn voor bijvoorbeeld bijscholing.

Ontziemaatregelen

Daarnaast willen de ondernemingsverenigingen dat de arbeidsvoorwaarden minder samenhangen met de leeftijd van de werknemer en het aantal jaar dat hij bij dezelfde baas heeft gewerkt. Zo zouden ontziemaatregelen als extra vrije dagen voor ouderen beter kunnen worden vervangen door persoonlijke keuzebudgetten.

Onregelmatigheidstoeslagen

Ook onregelmatigheidstoeslagen zouden volgens de werkgevers best nog eens kritisch bekeken mogen worden. De ondernemingsverenigingen stellen dat werkzaamheden nu eenmaal steeds meer verspreid over de dag plaatsvinden.

Loonsverhoging

Voor de loonontwikkeling blijven de werkgevers bij hun opstelling van de afgelopen jaren. Dat betekent een grotere loonsverhoging bij bedrijven of branches waar daarvoor ruimte is en een kleinere waar die ruimte er nog niet is. Dat laatste kan bijvoorbeeld komen door onzekere marktomstandigheden.

Aan de kant schuiven

Vakbond FNV staat niet achter het idee van de werkgevers om de ontslagvergoeding aan te passen. De bond denkt dat de werkgevers zo werknemers gemakkelijk aan de kant willen kunnen schuiven als hen dat uitkomt.

Bron: PW De Gids

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.