Artikel
29 dec '16
29 december '16
2 min

Werkgevers letten steeds meer op soft skills

Bij organisaties is er momenteel veel behoefte aan zogeheten soft skills. Bijna 70 procent van de Nederlandse HR-managers heeft echter moeite om medewerkers met deze zachte vaardigheden te vinden. Zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn.

Soft skills, oftewel zachte vaardigheden, zijn net zo belangrijk als de hard skills. Anoek Eckhardt, manager corporate communications van LinkedIn, denkt dat de enorme vraag naar technische competenties voorlopig niet vermindert. Toch worden volgens haar ook soft skills zoals communicatieve vaardigheden en teamwork steeds belangrijker voor werkgevers. “Deze zachte vaardigheden zijn met name in IT-functies moeilijker te vinden.”

Ook Floor Nobels, recruiter van Work Life Recruitment onderstreept het belang van zachte vaardigheden. “Talent doet er goed aan om ook zachte vaardigheden toe te voegen aan hun onlineprofiel. Anderen kunnen onderschrijven dat je die vaardigheid bezit (endorsement op LinkedIn) en als recruiter kan ik daar snel veel uit afleiden. Het onderscheidt je van de rest.”

Moeilijk te vinden

Voor een opvallend groot deel (67 procent) van de Nederlandse HR- managers is het volgens LinkedIn moeilijk om talent te vinden met de juiste zachte vaardigheden. Van hen geeft driekwart (74 procent) aan dat de productiviteit van een bedrijf lijdt onder een gebrek aan soft skills in een team. Het is dus verstandig voor sollicitanten om niet alleen hun vakkennis te tonen, maar ook duidelijk hun sociale vaardigheden te laten zien.

Ranglijsten vaardigheden

LinkedIn heeft op basis van zachte en harde vaardigheden ranglijsten gemaakt met de meest door Nederlandse werkgevers gevraagde vaardigheden. Bij de soft skills is er de grootste vraag ‘ownership’. Op de tweede en derde plaats komen strategisch denken en oplossingsgerichtheid. Werkgevers zoeken qua harde skills het meest naar technische vaardigheden.

Dit zijn acht meest gevraagde soft skills:
1. ownership;
2. strategisch denken;
3. oplossingsgerichtheid;
4. doorzettingsvermogen;
5. communicatieve vaardigheden;
6. nieuwsgierigheid;
7. doelgerichtheid;
8. teamwork.

De top tien van meest gewilde harde vaardigheden is als volgt:
1. statistische analyse en datamining;
2. SEO/SEM-marketing;
3. Java ontwikkeling;
4. data-engineering en datawarehousing;
5. werving;
6. softwaremodellering en process design;
7. mobile development;
8. network- en informatiebeveiliging;
9. software QA en gebruikerstesten;
10. middleware en integration software (software voor verbinding en integratie).

Bron: PW De Gids

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.