Artikel
11 jun '18
11 juni '18
2 min

Initiatief ‘Werken zonder te beperken’ bij Gelderse overheden

De provincie Gelderland, drie Gelderse gemeenten en het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen komen met tien banen voor hoogopgeleide starters met een beperking. Dit is een positieve ontwikkeling voor mensen uit deze doelgroep die carrière willen maken bij de overheid.

Het betreft drie banen bij de provincie, drie bij de gemeente Arnhem, twee bij de gemeente Nijmegen, een bij de gemeente Overbetuwe en een bij het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. Yvonne Neven van samenwerkingsverband P&O Netwerk Ede-Arnhem-Nijmegen meldt dat er veel interesse is voor deze banen. “Zowel voor de informatiebijeenkomst als de trainingen die we hebben georganiseerd, waren veel aanmeldingen.”

Geschikte teams

De deelnemende organisaties hebben niet zozeer vacatures voor een bepaalde functie opgesteld. Ze hebben vooral beoordeeld welk team geschikt is en bij welke onderdelen van de deelnemende organisaties behoefte bestaat aan extra personeel. Dat blijkt heel wisselend te zijn. Neven: “Zo kan iemand aan de slag gaan binnen het sociaal domein, het ruimtelijk domein en communicatie. Het belangrijkst is dat we een goede match hebben. Als een topkandidaat beter ander werk kan doen, zoeken wij verder naar een geschikte afdeling om hem of haar te plaatsen.”

Geen traineeship

Oorspronkelijk zochten de Gelderse overheidsorganisaties starters voor twee jaar, met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren. Volgens Neven is dat in feite vergelijkbaar met een traineeship. “Wat je helaas vaak ziet, is dat de hoogopgeleide jongeren met een beperking vaak afvallen in de laatste sollicitatieronde voor traineeships. Wij vinden het belangrijk om ook iets voor deze groep te doen.”

Werken zonder te beperken

Het initiatief van de provincie Gelderland, de drie gemeenten en het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, heeft de naam ‘werken zonder te beperken’ gekregen. Het is ontstaan in het kader van de banenafspraak. “De deelnemende organisaties vinden het vooral belangrijk dat het personeel een afspiegeling van de samenleving is”, legt Neven uit. Eisen voor sollicitanten zijn dat ze in het UWV-doelgroepenregister staan, een wo- of hbo-studie hebben afgerond en vanaf september 2018 minstens 20 uur per week beschikbaar zijn. Daarnaast mogen ze maximaal vijf jaar terug zijn afgestudeerd en niet meer dan twee jaar werkervaring hebben.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.