Artikel
10 nov '15
10 november '15
2 min

Werken we niet te veel in deeltijd?

Deeltijdwerk is populair in Nederland. Dat is fijn voor veel werknemers, maar is het wel goed voor de productiviteit? En hoe zit het met de gevolgen voor je carrière? Nederland is een topper in Europa wat parttime werken betreft. Van de Nederlandse beroepsbevolking werkt de helft in deeltijd. In onze buurlanden België en Duitsland is dat percentage een kwart.

Noodzakelijk

Deeltijdwerk begon als noodzaak. Na de oorlog kende Nederland een tekort aan arbeiders vanwege de groeiende economie. Ook vrouwen moesten aan het werk. Zolang dat maar parttime was, want dan bleef er tijd over voor huishoudelijk werk. Nu werken veel mensen parttime omdat ze voldoende tijd willen voor gezin of hobby’s.

Productiever

Deeltijdwerken is niet per definitie slecht voor de productiviteit. Arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg stelt dat er genoeg bewijs is dat deeltijders juist productiever zijn. Door de vrije dagen zouden werknemers harder doorwerken. Daarnaast leidt een goede balans tussen werk en vrije tijd tot een goede gemoedstoestand. Dat bevordert de productiviteit ook weer. Peggy de Bruin herkent dat beeld. Ze heeft een baan bij een radiostation en werkt sinds kort niet meer op vrijdag. “Het werk dat ik normaal in vijf dagen deed, doe ik nu in vier dagen”, vertelt ze.

Flitsende carrière

Deeltijdwerken is dus wellicht goed voor de productiviteit. Het draagt echter niet altijd bij aan een flitsende carrière. Arbeidseconoom Dekker raadt parttime werken af voor een topfunctie. “Hoge functies zijn vrijwel altijd voltijd. Daar is veel ambitie en commitment voor nodig. Dat straal je niet uit als je in deeltijd werkt.”

Bron: NRC Carrière

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.