Artikel
17 nov '14
17 november '14
2 min

Werk staat minder voorop

Werknemers stellen werken minder centraal vergeleken met 2005. Dit blijkt uit onderzoek van CIPD, een internationale beroepsorganisatie op HR-gebied, en het Agile Future Forum, een Brits business-to-business initiatief.

Het onderzoek vond plaats onder 633 HR-verantwoordelijken, 1132 werknemers en 508 mensen met niet-standaardbanen (deeltijd, tijdelijk,zelfstandig) in het Verenigd Koninkrijk.

Kleinere rol werk en carrière

In 2005 vond in een soortgelijk onderzoek bijna de helft van de werknemers dat werken centraal staat in het leven. Volgens het huidige onderzoek is dit nog maar 28 procent. Verder is het percentage werknemers toegenomen dat het liefst een goedbetaalde baan heeft (22 procent ten opzichte van 15 procent in 2005). Het percentage werknemers met een voorkeur voor een baan die ze echt leuk vinden, is afgenomen (78 procent ten opzichte van 85 procent). Verder geeft nu een duidelijk hoger percentage (59 procent) dan in 2005 (42 procent) aan een carrière niet belangrijk te vinden.

Werkafspraken

Ruim een derde van de respondenten wil de werkafspraken veranderen. Bijna de helft daarvan geeft aan graag hun begin- of eindtijd te wijzigen. Verder werkt een vijfde minstens een keer per week vanuit huis. Een tiende brengt de meeste werktijd door bij een klant.

Aanpassingsvermogen

Inspanningen om het aanpassingsvermogen van organisaties te verhogen zijn vaak versnipperd. Veel HR-professionals richten de aandacht op personeelsplanning (64 procent) en de opleiding en ontwikkeling (54 procent) om het vermogen van hun organisatie tot verandering te verbeteren. Er wordt echter minder aandacht besteed aan organisatieomgevingen waarin personeel met aanpassingsvermogen het goed doet.

Overwerk

De voornaamste reden dat werknemers overwerken, is de werkhoeveelheid. Daarnaast geeft 45 procent van de werknemers aan dat zij bellen of e-mailen voor hun werk buiten werktijd. Elf procent geeft aan wel mailtjes te lezen, maar deze niet te beantwoorden. 44 procent is niet bereikbaar als ze niet op hun werk zijn.

Bronnen: NU.nl, CIPD

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.