Artikel
9 jan '15
9 januari '15
2 min

Weer sterke groei van zzp-bedrijven in 2014

In 2014 kwamen er bijna 50.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) bij in Nederland. Het zijn er nu in totaal bijna 880.000. Zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel over de ontwikkeling van het Nederlandse bedrijfsleven in 2014.

Er starten ruim 114.000 zzp’ers in 2014 en er stopten er ruim 64.000. Van de gestarte bedrijven is 99 procent een eenmansbedrijf of een klein mkb-bedrijf met maximaal 20 man personeel. De meeste zelfstandige professionals begonnen een organisatie-adviesbureau. Daarnaast komen er in de bouw nog veel zzp’ers bij. Opvallend veel starters zijn gestart in de schoonheidsverzorging of begonnen als alternatief genezer.

Toename in vijf jaar

In vijf jaar steeg het aantal zzp-bedrijven in Nederland met maar liefst 51 procent. Het aantal is in de gezondheidssector in vijf jaar zelfs verdrievoudigd. De financiële sector is de enige sector die, mede door de financiële crisis, is gekrompen. Ivo de Jong van de Kamer van Koophandel plaatst tegen de NOS als kanttekening dat maar 52 procent van de zzp’ers na vijf jaar nog bestaat.

Dienstensector

De afgelopen jaren groeide vooral de dienstensector. Die sector heeft de meeste starters, maar ook het grootste aantal stoppers. De meer traditionele bedrijven staan onder druk door de veranderende economie en de automatisering. Het mkb heeft vooral last van een afnemende vraag naar producten en diensten en concurrentie door onder andere internettoepassingen.

Afname grote bedrijven

Het aantal grote bedrijven nam vorig jaar met één procent af. Volgens de Kamer van Koophandel heeft deze ontwikkeling een enorme impact op de werkgelegenheid in Nederland.

Herstellende economie

Het totaal aantal bedrijven, inclusief zzp’ers en eenmanszaken, nam in 2014 met vijf procent toe. Het aantal faillissementen en opheffingen nam af in 2014. Volgens de Kamer van Koophandel is dat een voorteken van een herstellende economie. De Kamer van Koophandel telde op 1 januari 2015 ruim 1,7 miljoen actieve bedrijven in Nederland. Dat betrof zowel eenmanszaken en mkb-bedrijven als grote ondernemingen en multinationals.

Populairste startersactiviteiten van zzp’ers in 2014

activiteit aantal
organisatie-adviesbureaus  7.702
algemene burgerlijke en utiliteitsbouw 6.299
overige specialistische zakelijke dienstverlening 2.951
overige paramedische praktijken (geen fysiotherapie en psychologie) en alternatieve genezers 2.653
schoonheidsverzorging, pedicures en manicures  2.089

 

Bronnen: NOS, KvK

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.