Artikel
14 jul '16
14 juli '16
3 min

Wat te doen met Pokémon op de werkvloer?

Pokémon Go, het nieuwste spel van Nintendo, is vorige week verschenen in Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Hoewel het spel pas over enkele dagen officieel (via een omweg is de app ook in Nederland te downloaden) in de rest van de wereld verschijnt, is het nu al een wereldwijde hype. Inmiddels leidt het tot lastige situaties op de werkvloer. Hoe kunnen organisaties in de publieke sector hiermee omgaan?

Pokemon Go in een notendop

Pokémon Go is een augmented reality-game waarbij spelers op zoek gaan naar Pokémon (fictieve dieren) die in de ‘echte wereld’ verschijnen. Spelers lopen rond in de echte wereld en als ze geluk hebben, verschijnen er Pokémon in beeld. Ze vangen de Pokémon door een Pokéball naar het dier te gooien. Spelers worden door het spel aangemoedigd om naar buiten te gaan en Pokémon te vangen. En die Pokémon kunnen overal zitten.

Op zoek naar Pokémon Door de game word je dus aangemoedigd om daadwerkelijk naar buiten te gaan om Pokémon te vinden. Zo kreeg het AMC te maken met spelers die in de kelder Zubats (Pokémon vleermuizen) aan het vangen waren, worden politiebureaus in de VS overspoeld met Pokémon-trainers en waarschuwt de politie in Nederland voor ongelukken die kunnen gebeuren door het spel.

Pokémon en de publieke sector

Gemeentehuizen, scholen, verzorgingshuizen of musea, ze kunnen vol zitten met Pokémon. Als de game officieel uitkomt in Nederland gaan organisaties in Nederland ook te maken krijgen met Pokémon-spelers die plotseling binnenkomen. Om hier goed mee om te gaan is het verstandig om te bepalen welke plekken voor niet-medewerkers wel of niet toegankelijk zijn en medewerkers hierover te informeren.

Pokémon op de werkvloer

Medewerkers die Pokémon willen vangen doen dit normaal gesproken natuurlijk tijdens pauzes en buiten werktijd. Toch heeft de Pokémon-hype inmiddels geleid tot het eerste ontslag op staande voet. De opdrachtgever had hem deze week al meerdere malen gewaarschuwd in verband met het spelen van het spel onder werktijd, maar toch greep de medewerker weer naar de telefoon. Inmiddels is bekend gemaakt dat hij een tweede kans krijgt.

Richtlijnen van de organisatie over smartphonegebruik tijdens werktijd kan medewerkers en leidinggevenden houvast bieden. De afdeling HRM kan hierin faciliteren door snel duidelijkheid te scheppen over smartphonegebruik tijdens werktijd. Verder is het verstandig om medewerkers te vragen elkaars privacy te respecteren, niet iedereen is ervan gediend als er een camera op hen gericht wordt omdat er een Pokémon zit.

Pokémon bij Driessen HRM

Ook bij Driessen HRM in Helmond worden volop Pokémon gevangen. Op onze locatie in Helmond hebben we zelfs een heuse Pokéstop voor de deur. Wellicht zitten er wel meer Pokémon op onze locaties door het land. U bent van harte welkom!

Bron: Nintendo, NOS, Omroep Gelderland, AD, AT5

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.