Artikel
7 jan '19
7 januari '19
4 min

Wat is de vertaling van Agile?

Hoor jij de term Agile ook overal om je heen? Of de term Scrum? Maar wat is nu de betekenis van Agile werken? En wat is de betekenis van Scrum? De Nederlandse vertaling van Agile is wendbaar: slim en snel voorzien in de behoefte van (interne) klanten. Het tegenovergestelde van Agile is star: niet meebewegen op wat er daadwerkelijk nodig is. Je blijft dan hangen in plannenmakerij.

Agile werken, wat is dat?

Je werkt Agile als je:

  • Bewust gebruik maakt van de talenten in je organisatie en je de interactie tussen deze individuele talenten gestructureerd organiseert, zodat je de beste ideeën steeds weer boven water krijgt. De talenten krijgen ruimte en verantwoordelijkheid om producten en processen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het werken in multidisciplinaire teams.
  • Kortcyclisch diensten of producten oplevert tijdens projecten. Je blijft niet in bureaucratische plannenmakerij hangen.
  • Samenwerkt met de (interne) klant. Samen kom je tot de beste inzichten, de beste producten en diensten.
  • Reageert op nieuwe inzichten en op veranderende omstandigheden, in plaats van dat je vasthoudt aan een plan dat niet meer voldoet.

Bovenstaande punten zijn afgeleid uit het Agile Manifesto.

Hoe werk je Agile?

Door Agile te werken kun je inspelen op wat er écht aan de hand is. Je kunt je aanpassen op nieuwe, betere inzichten. Daarbij is het is niet de bedoeling om als een dolle sprinkhaan van gedachte A naar gedachte B te hoppen. Wendbaar mét zicht op je doelen, dat is Agile. Er zijn diverse manieren om Agile werken toe te passen.

Vooral als het WAT en het HOE van een project onduidelijk is, is het werken in korte iteraties slim. Je levert dan met regelmaat een product of dienst op en vraagt feedback, zodat je snel ontdekt wat waardevol is voor de klant.

Wat is scrummen?

Een methode om Agile te gaan werken in projecten is Scrum. De term Scrum komt uit de Rugby. Het is het moment in het spel waarop 6-8 spelers met elkaar een blok vormen en met elkaar bewegen ze de bal dezelfde richting uit. Dit bij elkaar steken van de koppen gebeurt een aantal keer per wedstrijd.

Ook bij de Scrummethode steken de teamleden met regelmaat de koppen bij elkaar om bij te sturen. Je maakt samen transparant wie wat doet. Samen check je nog of iedereen zich op de juiste dingen focust en waar obstakels zitten. Waar nodig stuur je bij zodat je resultaat kunt leveren op het afgesproken moment.

Kijk eens naar de manier waarop je zelf een project hebt aangepakt. Je nam waarschijnlijk ruim de tijd om een zeer goed doordacht en gedetailleerd plan te maken. Zo hebben we dat ook vaak geleerd! Gevolg van die lange plannenmakerij is vaak dat een resultaat lang op zich laat wachten. Herkenbaar?

Van Duikboot naar Dolfijn

Werk je volgens de traditionele manier van projectmanagement? Dan merk je vaak dat het projectteam als het ware in een duikboot zit en verdwijnt onder water, uit het zicht van de klant. Na lange tijd komt het team boven water met een geheel uitgewerkt groots resultaat. Alleen… bleek de klantbehoefte toch weer anders. Heel veel tijd en moeite en weinig tevredenheid. Dat kan anders!

We willen niet in een ‘duikboot’ zitten maar als een dolfijn steeds weer boven water komen. Als een dolfijn?! Ja inderdaad. Bij wijze van spreken dan: het team komt vaker boven water met een werkend resultaat. Zodat de klant sneller een werkend product heeft en feedback kan geven. Vooral bij projecten waarbij onduidelijk is wat de klant precies wil en hoe de klant dat wil, is het managen van projecten middels Scrum interessant. Het geeft een mooie energie, je kunt snel leren en resultaat zien!

Lean versus Scrum

Ook door het werken met de principes van Lean word je wendbaar. Lean en Scrum werken volgens dezelfde basisgedachte: leveren van klantwaarde, gelukkige medewerkers en een efficiënte en gezonde organisatie door continu te verbeteren en te innoveren. Als je het heel plat slaat zou je kunnen zeggen dat Lean meer is voor terugkerende processen en Scrum voor projecten. In de praktijk versterken beiden elkaar enorm.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.