Artikel
23 feb '15
23 februari '15
2 min

Vrouwen op de arbeidsmarkt in beeld gebracht

Jonge generaties vrouwen stoppen minder vaak met werken. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Vooral vrouwen verwachten overigens wel nadeel op de arbeidsmarkt door ouderschap, veel meer dan mannen. De arbeidsparticipatie van vrouwen ouder dan 50 jaar is de laatste tien jaar sterk gestegen. In dit bericht wordt de huidige situatie van vrouwen op de arbeidsmarkt eens onder de loep genomen.

Jonge generaties vrouwen stoppen minder vaak

Van de huidige generatie 35-jarige vrouwen met partner werkt 75%. Dit tegenover ruim 50% van de generatie 35-jarige vrouwen die geboren zijn in de jaren vijftig. Dezelfde verschuiving vindt plaats bij de 45- en 55-jarige vrouwen met partner. Voor de generatie 25-jarigen is de arbeidsparticipatie veel minder toegenomen. De reden hiervan is dat het merendeel van deze vrouwen werkt en geen kinderen heeft.

De meeste stellen in Nederland hebben tegenwoordig een voltijdbaan gecombineerd met een grote deeltijdbaan (20 tot 35 uur). Ruim 50% van de huidige generatie 35-jarigen werkt in deze combinatie, tegenover 29% van de oudere generatie. Een stel met één werkende partner komt daarentegen steeds minder vaak voor. Van de huidige generatie 35-jarige vrouwen is dit 18%. Begin jaren vijftig lag dit percentage op 38%.

Vooral vrouwen verwachten nadeel door ouderschap

Van de vrouwen zonder kinderen verwacht 58% dat het ouderschap schadelijk is voor de eigen arbeidsloopbaan, zo heeft het CBS bekendgemaakt. Dat aandeel is aanmerkelijk hoger dan bij mannen, van wie 24% een nadelig effect voor zichzelf verwacht. Ook denken mannen dat het ouderschap veel meer effect heeft op de arbeidskansen van vrouwen dan van henzelf.

Deze verwachtingen sluiten aan bij de feitelijke situatie op de arbeidsmarkt. Zo werken vrouwen met kinderen gemiddeld beduidend minder uren dan mannen met kinderen en verdienen ze ook duidelijk minder per uur (bij dezelfde leeftijd en opleiding).

Arbeidsparticipatie vrouwen ouder dan 50 jaar sterk gestegen

Werkloze vrouwen boven de 50 jaar zijn vooral op zoek naar een deeltijd kantoorbaan. Dat blijkt uit de 50-plus barometer van uitkeringsinstantie UWV. Deze vrouwen zijn het meest op zoek naar een baan als administratief medewerker, secretariaat en receptionist. Banen in de verzorgende en dienstverlenende sector zijn ook gewild, zoals productiemedewerker en schoonmaker.

De arbeidsparticipatie van vrouwen ouder dan 50 jaar is de laatste tien jaar sterk gestegen. In 2005 werkte een derde van de vrouwen, inmiddels is dit ruim de helft. De meeste vrouwen hebben geen voltijd baan, 80% werkt in deeltijd.

Bron: CBS, UWV

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.