Artikel
23 aug '18
23 augustus '18
3 min

Vrouwelijke gemeenteambtenaren overbruggen salariskloof

Er is geen salariskloof meer tussen mannelijke en vrouwelijke gemeenteambtenaren. Vrouwen verdienen bij gemeenten zelf iets meer dan mannen.

Het salaris van de vrouwelijke gemeenteambtenaren lag in 2017 gemiddeld iets boven dat van de mannelijke gemeenteambtenaren. Ze verdienden maandelijks 3679 euro bruto bij een fulltime werkweek. De mannelijke gemeenteambtenaren hadden een gemiddeld salaris van 3653 euro bruto per maand. Zo laat de personeelsmonitor van het A+O fonds Gemeenten en onderzoeksbureau Panteia zien. Voor het eerst verdienen vrouwelijke medewerkers van gemeenten meer dan hun mannelijke collega’s.

Gelijk werk, gelijk loon

Het thema ‘gelijk loon voor gelijk werk’ staat al jaren in de schijnwerpers, omdat het werkgevers maar niet lijkt te lukken. De laatste meting van het CBS uit 2014 gaf nog aan dat mannen gemiddeld zestien procent meer verdienden dan vrouwen.

Gerichte actie door gemeenten

Dat percentage hield geen rekening met opleiding, ervaring, sector en functie. Worden die factoren wel meegenomen, dan was het verschil nog zeven procent in het bedrijfsleven en zo’n vijf procent bij de overheid. Het verschil bij gemeenten behoort dus nu tot het verleden. Behoorlijk wat gemeenten hebben hiervoor gerichte actie ondernomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deden gemeenten hun best voor een gelijke verhouding tussen mannen en vrouwen op de werkvloer en meer vrouwen op leidinggevende functies.

Mannen met pensioen

De laatste jaren gingen veel mannelijke gemeenteambtenaren met pensioen. Indien het maar even mogelijk was, vervingen gemeenten ze door vrouwen. Hierdoor werken er inmiddels vrouwen als mannen op de gemeentehuizen.

Vrouwelijke leidinggevenden

Verder schonken de gemeenten aandacht aan wie de afdelingen leidt. Vrouwen bezetten in 2006 nog maar 22 procent van de leidinggevende functies. Dit was in 2010 al toegenomen naar 30 procent en in 2017 naar 40 procent. Dat is opvallend veel. Mannelijke leidinggevenden verdienen meestal meer dan vrouwelijke leidinggevenden. Volgens het CBS is dat echter niet zo bij de overheid.

Boven de 50 geen loonkloof

Opmerkelijk is ook dat vrouwelijke gemeenteambtenaren van in de veertig, vijftig en zestig bijna hetzelfde salaris krijgen als mannen. Vaak gaan vrouwen tussen 40 en 45 jarige leeftijd minder verdienen dan mannen. Een rol speelt daarbij minder werkervaring. Dat komt vaak doordat de vrouwen minder uren maken doordat ze parttime werken. Een andere reden is dat ze langere tijd niet hebben gewerkt vanwege het krijgen van kinderen. De VNG kan niet verklaren waarom vrouwelijke gemeenteambtenaren boven de 50 jaar nu geen lager loon meer hebben.

Initiatiefwet gelijke betaling

Vier oppositiepartijen: PvdA, GroenLinks, SP en 50Plus, meldden dit voorjaar dat ze met een initiatiefwet wilden komen die bedrijven verplicht te bewijzen dat ze mannen en vrouwen gelijk betalen. Is de beloning ongelijk, dan hebben bedrijven drie jaar de tijd om dat veranderen, anders krijgen ze een boete. Het is nog niet bekend of hiervoor een meerderheid bestaat. Het is al heel lang wettelijk verboden om mannen en vrouwen ongelijk te betalen.

Bron: Trouw

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.