Artikel
10 jul '15
10 juli '15
4 min

Voorkom oververhitting op het werk

Begin juli maakte Nederland zijn 40ste hittegolf sinds 1901 mee. De hitte heeft behoorlijke maatschappelijke gevolgen en dat geldt ook voor de werkvloer. Werkgevers doen er dan ook goed aan om er voldoende rekening mee te houden.

Warmtestress op het werk kan de productiviteit met wel 30 tot 50 procent verminderen. De wet geeft nergens aan vanaf welke temperatuur werkgevers het werk moeten stopzetten. Werkgevers zijn wel verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn op het werk. Wat kunt u nu doen om de gevolgen van de hitte te beperken?

Vocht aanvullen

Het eerste advies hiervoor is ook het belangrijkste. Medewerkers moeten voldoende drinken. Het is daarom verstandig dat werkgevers nagaan of er voldoende water of sap aanwezig is en dit anders tijdig bestellen. Bij warm weer verliezen mensen meer vocht en dat moeten ze aanvullen. Een volwassene heeft normaal ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag nodig. Op een warme dag is het echter een aanrader om zeker twee liter te drinken.

Ook bij hitte kunnen medewerkers gewoon koffie en thee drinken. Het is een misverstand dat deze dranken een vochtafdrijvende werking hebben. Ze laten mensen eerder plassen, maar niet vaker.

Verduisteren

De wet geeft aan dat de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid. “Op de meeste kantoren zal de temperatuur vermoedelijk niet zo hoog oplopen, maar verkoeling kan desondanks toch gewenst zijn”, aldus Frits Gunther, Marketing Manager Benelux bij kantoorartikelenleverancier Office Depot. “Normaal adviseren we werkgevers zorg te dragen voor voldoende daglicht op kantoor, maar op een warme dag kan het zinvol zijn de ramen juist te verduisteren – zeker rond het middaguur – zodat de warmte buiten blijft. Bovendien is het goed om het kantoor ’s ochtends te luchten voor de temperatuur oploopt.”

Airconditioning

Tijdens de werkdag kan een ventilator of airconditioner voor verkoeling zorgen. Het is echter beter dat dit apparatuur niet direct op het lichaam gericht staat, want dat kan zorgen voor stijve spieren of geïrriteerde ogen. Medewerkers kunnen vaak de instellingen of de werking van airconditioningsystemen niet aanpassen, maar ze kunnen hun werkgever of facility manager wel wijzen op hun klachten.

Warmte van apparaten

Verder is het de moeite waard goed om door kantoor te lopen en te kijken welke apparaten niet of nauwelijks in gebruik zijn. Weinig gebruikte apparaten uitzetten, scheelt warmte. Computers, printers en lampen geven ook warmte af, maar die moeten vaak aan blijven staan tijdens het werk.
Het kan ook helpen om apparaten goed te isoleren die veel warmte produceren en die aan moeten blijven staan.

Inspanningen

Bij werk waarvoor zware inspanningen nodig kunnen zijn, is het noodzakelijk om deze inspanningen bij hitte te verminderen of uit te stellen. Dit geldt ook voor werkzaamheden die alleen plaats kunnen vinden op plekken die niet voldoende kunnen worden afgekoeld. Is het toch nodig dat in de warmte wordt gewerkt, dan doet de werkgever er goed aan de medewerkers beschermingsmiddelen tegen de warmte te geven. Ook is het voor medewerkers aan te raden om luchtige en droge kleding te dragen, bij voorkeur van katoen.

Werktijden

Een tropenrooster, waarbij medewerkers vroeg beginnen en vroeg stoppen, kan een oplossing zijn om de gevolgen van warmte te beperken. Dit geldt ook voor het verkorten van de werktijd. Verder kunnen extra pauzes helpen. Medewerkers kunnen bijkomen en daarnaast hebben ze even wat beweging zodat hun bloedsomloop actief wordt. Daarbij zorgt voldoende beweging ervoor dat vocht beter wordt afgevoerd en medewerkers minder last hebben van dikke voeten en enkels. “Een pauze is meteen een goed moment om even een tussendoortje te nuttigen”, stelt Frits Gunther van Office Depoit. “Dankzij de voedingstoffen houden medewerkers hun lichaam fit. Het is niet nodig om extra zout te eten, want er zit voldoende zout in de gemiddelde dagelijkse voeding.”

Bronnen: Managersonline.nl, Office Depot, PW De Gids, Arboportaal

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.