Artikel
28 aug '15
28 augustus '15
3 min

Vooral uitzendwerk zorgt voor banengroei

Het herstel op de arbeidsmarkt kreeg in het tweede kwartaal van 2015 een vervolg. Zowel het aantal banen als het aantal vacatures groeide. De uitzendbranche leverde een belangrijke bijdrage aan de banengroei. Zo blijkt uit gegevens van het CBS. 

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen (voltijd en deeltijd) groeide het tweede kwartaal met 0,2 procent. In totaal steeg het aantal banen met 19.000 tot 9,9 miljoen. De banengroei houdt nu al vijf kwartalen achter elkaar aan. Het aantal banen steeg in deze periode met bijna 100.000.

Werknemers

Het aantal banen van werknemers steeg het tweede kwartaal van 2015 met 16.000 tot 7,8 miljoen. Dat ligt nog 250.000 onder eind 2008 toen het aantal banen van werknemers een recordhoogte bereikte.

Zelfstandigen

De banengroei van zelfstandigen verliep het tweede kwartaal wat langzamer. Er kwamen 3000 banen bij. Dat betekent dat er nu 2,1 miljoen zelfstandigenbanen zijn. Dat is 220.000 meer dan zes jaar terug. Hiermee wordt één op de vijf banen vervuld door een zelfstandige.

Uitzendkrachten

Net als in de voorafgaande kwartalen zorgen vooral uitzendkrachten voor de banengroei. Het aantal banen van werknemers bij uitzendbureaus steeg het laatste kwartaal met 18.000. Binnen een jaar nam het aantal banen in de uitzendbranche toe met 63.000.

Handel, vervoer en horeca

Ook de bedrijfstakken handel, vervoer en horeca kennen de laatste tijd een aanhoudende groei van de werkgelegenheid. In het tweede kwartaal ging het om 10.000 extra banen en bijna 3.000 vacatures.

Daling in zorg

In de helft van de bedrijfstakken nam het aantal banen echter af. Dat gebeurde het meest in de zorg. Hier daalt het aantal banen nu al ruim twee jaar voortdurend. In die periode gingen in totaal 65.000 banen verloren. Dat was vier procent van alle banen in de zorg. Vooral de werkgelegenheid in de welzijnszorg (onder meer thuiszorg, verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en kinderopvang) daalde. Er was minder verlies aan werkgelegenheid in de gezondheidszorg.

Aantal vacatures

Er is goed nieuws wat het aantal vacatures betreft. Dat neemt namelijk al twee jaar op rij toe. Het aantal vacatures groeide met 6000 tot 131.000 eind juni. Bijna alle bedrijfstakken hadden meer vacatures dan een kwartaal eerder. Hierbij kon de handel het grootste deel van de toename op zijn naam schrijven met bijna 2000 extra vacatures.

Informatie- en communicatiesector

Vergeleken met het aantal banen bevinden de meeste vacatures zich in de informatie- en communicatiesector. Deze branche heeft nu 41 openstaande vacatures per duizend banen van werknemers. Het onderwijs kent de minste vacatures: 10 per 1.000 banen.

Beroepsbevolking

Het afgelopen kwartaal waren er 617.000 werklozen, oftewel 6,9 procent van de beroepsbevolking. Dit was 17.000 minder dan in het eerste kwartaal van 2015. De werkzame beroepsbevolking groeide met 15.000 personen. Deze stijging kwam volledig op naam van vrouwen. Ook de voorafgaande drie kwartalen groeide vooral het aantal werkzame vrouwen.

3,1 miljard uur

In het tweede kwartaal van dit jaar werd in totaal 3,1 miljard uur gewerkt. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden is dat 0,3 procent meer dan het kwartaal daarvoor. Per baan wordt gemiddeld 24 uur gewerkt. Omdat een aanzienlijke groep mensen meer dan één baan heeft, werkt de gemiddelde werkende 27 uur per week.

Bronnen: CBS, Flexnieuws

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.