Artikel
20 mrt '15
20 maart '15
3 min

Vitaliteitscontract moet gezondheidsbeleid effectiever maken

Werkgevers hebben te weinig ruimte voor gezondheidsmanagement. De kabinetsmaatregelen op dit gebied zijn niet voldoende. Risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon vindt dat een vitaliteitscontract nodig is voor een effectief gezondheidsbeleid.

Preventie en duurzame inzetbaarheid zijn voor het huidige kabinet belangrijke prioriteiten. Het kabinet richt zich op concrete maatregelen om de dienstverlening in de bedrijfsgezondheidszorg en de reguliere zorg te verbeteren. De werkgever voert de regie over het verzuimbeleid en moet preventiebeleid maken. Echter heeft de werkgever hiervoor onvoldoende middelen, aldus Aon.

Preventiemaatregelen

Aon stelt dat werkgevers steeds vaker proactief preventiemaatregelen nastreven om medewerkers gezond en vitaal te houden. Dat is volgens het bedrijf niet vreemd, omdat werkgevers meer financiële verantwoordelijkheid voor zieke medewerkers krijgen. Hierbij is er een toenemend risico op verzuim, onder andere door vergrijzing, de hogere pensioenleeftijd en ontgroening.

Arbeidsgerelateerde zorg

“Krijgen en nemen alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid voor de zorg op de werkvloer, dan kunnen zij dit samen regelen in een vitaliteitsplan”, vertelt Daniel Rijnbeek, managing consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon. Maar dit is volgens hem nog ‘wishfull thinking’. “Medewerkers steunen voor de uitvoering van de arbeidsgerelateerde zorg nog erg op de werkgever. Ook lopen ze niet voorop in het toepassen van een gezonde levensstijl: gezonde voeding, voldoende bewegen en ontspannen. Welke sturingsmogelijkheden heeft de werkgever dan?”

Financiering bedrijfsartsen

“De maatregelen van de overheid zijn niet echt vernieuwend”, aldus Rijnbeek. Bovendien laat het kabinet volgens Aon veel over aan de betrokken partijen, die misschien wel andere prioriteiten hebben. “Het wettelijk vastleggen van een verplicht basiscontract is zelfs een stap terug. Dit beperkt de mogelijkheden voor maatwerk en flexibiliteit van werkgevers. Voor de samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen zou het goed zijn als bedrijfsartsen net als huisartsen vanuit de Zorgverzekeringswet gefinancierd gaan worden”, merkt Rijnbeek op.

Gezondheidsbeleid

Aon vindt dat werkgevers voor de uitdaging staan medewerkers te overtuigen van het nut van hun gezondheidsbeleid en -maatregelen. “Dat lukt alleen als werkgevers aantonen dat dit beleid ook voordelen heeft voor medewerkers”, benadrukt Rijnbeek. “Werkgevers en medewerkers moeten allebei het gezondheidsmanagement serieus nemen. De maatregelen van het kabinet zijn hierop gericht, maar steunen werkgevers onvoldoende.”

Arbeidsrecht

Volgens Aon kan een vitaliteitscontract een belangrijke stap zijn. “Werkgevers zoeken steeds vaker naar manieren om medewerkers te betrekken bij hun gezondheidsbeleid. Met een vitaliteitscontract kunnen werkgevers en medewerkers hun verantwoordelijkheden op het gebied van gezondheid vastleggen. Dat is echter nu juridisch nog erg lastig. Om dat gemakkelijker te maken, moet het arbeidsrecht ingrijpend veranderen. Dat geldt ook voor de verhouding tussen werkgever en medewerkers. Voor nu is het belangrijk dat werkgevers en medewerkers met elkaar blijven kijken naar arbeidsgerelateerde zorg.”

Bronnen: Aon, HR Praktijk.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.