Artikel
4 jun '18
4 juni '18
3 min

Vijf vaardigheden waarmee medewerkers zich voorbereiden op de toekomst

De verwachting is dat werk zich de komende tien jaar compleet anders gaat ontwikkelen dan de laatste vijftig jaar. Hierbij zullen medewerkers een beroep moeten doen op andere vaardigheden. In deze blog lees je welke vaardigheden in de toekomst nodig zijn.

  1. Leer werken met robots

Voor samenwerking met robots is het belangrijk dat je hun ‘taal’ spreekt. Robotisering draait echter om meer dan alleen coderen. Het is in de toekomst belangrijk om te begrijpen voor welke taken je robots kunt gebruiken en hoe je tot een effectieve samenwerking komt in teams met mensen en machines. Het gaat erom te leren hoe je kunstmatige intelligentie inzet voor eerder onbereikbare doelen. Zie robots niet als een bedreiging, maar als een waardevolle aanvulling.

  1. Gebruik je menselijke vaardigheden

Menselijke vaardigheden zoals sociale en emotionele intelligentie en empathie blijven onmisbaar. Door de technologisering van werk worden deze vaardigheden zelfs nog belangrijker. Machines kunnen namelijk niet ethisch denken en handelen. Daarvoor blijven mensen nodig.

  1. Organiseer je online aanwezigheid

Internetters zijn online altijd zichtbaar en laten overal hun sporen achter. Het is belangrijk om deze digitale sporen zo goed mogelijk in te zetten. Veel mensen met een kanaal op YouTube verdienen al het nodige geld met hun online aanwezigheid. Het opbouwen van je persoonlijke merk kan je dus helpen. Daarvoor hoef je ook echt geen dagelijkse vlog bij te houden. Kijk hoe je vindbaar bent via Google en hoe je aanwezigheid eruitziet. Het is hierbij van belang dat je regelmatig online laat zien welke trainingen je hebt gevolgd, welke nieuwe vaardigheden je hebt geleerd of hoe je zaken zich ontwikkelen. Ga hier dus zelf over publiceren als je dat nog niet doet.

  1. Zoek gelijkgestemden

Je maakt offline en online deel uit van verschillende groepen. Met de andere groepsleden heb je iets gemeenschappelijks en werk je samen aan een product, ideeën, vaardigheden of kennis. Door de gedeelde interesses kun je jezelf ontwikkelen. Let erop dat je niet eenkennig bent bij het vinden van gelijkgestemden. Het is belangrijk om ook begrip en respect te hebben voor andere ideeën om het maximale uit jezelf te halen. Uiteindelijk gaat het niet alleen om het innoveren van producten en diensten, maar ook om je houding tegenover nieuwe ideeën en ontwikkelingen.

  1. Bewaar het overzicht

Het gevaar bij complexe en grootschalige ontwikkelingen is dat je het overzicht verliest en je teveel met details bezighoudt. De kunst is dan om afstand te nemen en overzicht te houden. Deze vaardigheid is niet nieuw, maar wordt wel steeds belangrijker. Voor het verder kijken dan alleen de waan en details van de dag zijn verbeelding, creativiteit en geduld nodig.

Bron: HR Praktijk.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.