Artikel
21 feb '20
21 februari '20
3 min

Verstoorde werk-privébalans? Slechts een derde praat erover met werkgever

Als werk en privé niet in balans zijn, dan vergroot dat volgens 90 procent van de werknemers de kans op een burn-out. Tegelijk gaat maar 32 procent van de werknemers het gesprek aan met de werkgever bij een onevenwichtige werk-privébalans. Daarnaast heeft maar ruim 30 procent van de werkgevers een beleid voor een evenwichtige werk-privébalans. Dit laat onderzoek van LinkedIn zien onder werknemers en werkgevers.

Ongeveer driekwart van de werknemers kent wel iemand die vanwege een verstoorde werk-privébalans een burn-out heeft gekregen. Daarnaast denkt ruim een tiende (12 procent) van de werknemers dat ze binnen een jaar een burn-out oplopen bij onveranderde werkomstandigheden.

Opoffering

Van de werknemers zegt 74 procent dat ze een goede werk-privébalans wel eens hebben opgeofferd voor hun werk. Bij een disbalans zoeken ze de oplossing zelden op de werkvloer. Ze kijken voor herstel dan vooral naar hun privésituatie. De meeste werkgevers vinden dat het gesprek aangaan met de baas het belangrijkste is voor werknemers (53 procent). Dit staat bij werknemers slechts op de vierde plek. Maar een derde (32 procent) van de werknemers durft dit ook echt te doen.

Ontspanning

De meeste werknemers gaan geen gesprek aan, maar zetten de balans vooral recht in de eigen tijd. Dat gebeurt ten eerste via het nemen van genoeg tijd voor ontspanning buiten werktijd (54 procent). Daarnaast kiest 49 procent voor het zoveel mogelijk loslaten van werk in hun vrije tijd en leert 42 procent beter te luisteren naar hun lichaam.

Taboe

Psycholoog en stressexpert Thijs Launspach vertelde LinkedIn over de redenen van een dergelijke barrière. “Uit deze cijfers blijkt dat er nog steeds sprake is van een taboe: weinig werknemers durven over hun werkdruk het gesprek aan te gaan met hun werkgever. Dit terwijl het juist in het belang is van werkgevers als hun medewerkers gezond en gelukkig aan het werk kunnen. Op tijd ingrijpen voorkomt burn-outs, en aan de bel trekken is een teken van zelfinzicht, niet van ‘zwakte’.” Dit betekent volgens Launspach werk aan de winkel voor werkgevers, omdat de drempel voor een gesprek omlaag moet.

Beleid werk-privébalans

Voor 60 procent van de ondervraagde medewerkers is een goede werk-privébalans essentieel voor hun loopbaan. Dit betekent voor 34 procent van de respondenten dat zij zelf controle hebben op de indeling van werk en privé. Verder blijkt slechts een op de drie werkgevers een beleid te hebben voor de werk-privébalans, terwijl de dreiging van burn-outs bij werknemers toeneemt. Opvallend genoeg meldt een gelijke groep werkgevers (31 procent) dat ze geen beleid hebben en dit ook niet nodig vinden.

Onderzoek

Het Work Life Balance-onderzoek werd uitgevoerd door Kien voor LinkedIn. Het onderzoek vond plaats onder 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder die in loondienst werken en 1000 HRM-verantwoordelijken en ondernemers met personeel.

Bron: HR Praktijk.nl

Lieke Jansen
Hoofdredacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.