Artikel
2 mrt '16
2 maart '16
2 min

Van manager naar enabler

Terwijl de omvang van de werkzame bevolking in Nederland groeit, daalt het aantal managers. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. In één jaar tijd is het aantal managers afgenomen met maar liefst 41.000. Een logische trend volgens Erik de Muinck Keizer, Country Manager Benelux bij Google.

Slimme werknemers

Managers hoeven steeds minder te managen in traditionele zin. Werknemers zijn namelijk slimmer en bekwamer dan ooit. 30 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is hoger opgeleid. Veel mensen in een team zijn slimmer dan hun manager en beter in hun vakgebied. Daar is niets mis mee, als je als manager ervoor zorgt dat je het team goed aanstuurt, aldus De Muinck Keizer.

Managers vroeger

Managers zijn ontstaan na de industriële revolutie. Door de enorme groei waar bedrijven in die tijd mee te maken hadden, was het voor de eigenaar onmogelijk om op individueel niveau leiding te geven. Managers stuurden vanaf toen de medewerkers aan en rapporteerden aan de eigenaar. Managers dienden in die tijd meer als controleman, die er op toezagen dat de medewerkers productief genoeg waren en goed werk leverden.

In de 20e eeuw nam het aantal managementtitels explosief toe. Doordat het gemiddelde opleidingsniveau steeg, groeide het aantal medewerkers die de ambitie hadden om manager te worden. Vele van deze medewerkers die tegenwoordig de titel van ‘manager’ dragen, hebben echter niet de aansturende/leidinggevende rol. Een voorbeeld hiervan zijn de accountmanagers die verantwoordelijk zijn voor het klantcontact. De 20e eeuw zal daarom de geschiedenis ingaan als de eeuw van de managers. Het lijkt erop dat de 21e eeuw de eeuw van de enablers gaat worden.

Managers worden enablers

De overgang van managers naar enablers komt niet alleen door hoger opgeleid personeel. De technologische ontwikkelingen zijn een belangrijke oorzaak waardoor traditionele managers overbodig raken. Alle technologieën die we hedendaags gebruiken, zowel thuis als op het werk, worden heel snel simpeler, sneller en beter.

De managers in de 21 eeuw zijn niet meer de slimste mensen van het team. In ieder geval niet op alle gebieden. De rol van managers veranderd hierdoor van het aansturen naar het richting geven van het team. Belangrijk hierbij is om de mensen binnen het team de vrijheid te geven om hun eigen kennis en vaardigheden te gebruiken om doelen te behalen. “We leven niet meer in de eeuw van het management, maar in de age van enablement”, zegt De Muinck Keizer.

Bron: MT

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.