Artikel
1 jun '17
1 juni '17
3 min

Van collega naar leidinggevende

Volgens hersenonderzoeker David Rock is ‘erbij willen horen’ één van onze belangrijkste sociale drijfveren. Wanneer we ons buitengesloten voelen, maken we stresshormonen aan. Als je leidinggevende wordt, veranderen onderlinge relaties. Collega’s nemen bijvoorbeeld een minder open houding aan dan voorheen of je mist opeens de uitnodiging voor de vrijdagmiddagborrel.

Volgens een Amerikaanse studie faalt 60 procent van de leidinggevenden in de eerste 24 maanden. En dat terwijl er steeds vaker in projectteams wordt gewerkt, waardoor het vaker voorkomt dat je opeens je collega’s aan moet sturen. Hoe ga je hier dus goed mee om?

Maak het bespreekbaar

Als je durft te laten zien dat de nieuwe verstandshouding voor jou als leidinggevende ook even wennen is, nodig je je collega’s uit om hetzelfde te doen. Door ruimte te geven aan deze gevoelens laat je zien dat je de mening van je collega’s serieus neemt. Teams waarin mensen zichzelf gehoord voelen, functioneren aantoonbaar beter.

Deel vertrouwen uit

Het heeft ook voordelen om leiding te geven aan je voormalig collega’s. Doordat je in een andere rol een tijd hebt samengewerkt ken je je collega’s goed en weet je wat ze in hun mars hebben. Door ze in te zetten op hun talenten laat je zien dat je ze vertrouwt. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat teamleden productiever zijn als ze werk doen waar ze goed in zijn. Dit heeft ook effect op de klanttevredenheid, die beduidend hoger is bij deze teams.

Geef het goede voorbeeld

Een teamleider met een positieve instelling zorgt voor positievere teamleden, die bovendien ook effectiever worden. Als teamleider heeft jouw voorbeeld een groot aandeel in de sfeer en werkhouding op de afdeling. Laat in je nieuwe rol zien dat je de promotie waard bent, zo zullen collega’s sneller vrede hebben met deze verandering.

Resultaat en relatie scheiden

Wees je bewust van het verschil tussen relatie en resultaat. Waar je als directe collega’s wellicht sneller een uitzondering maakt op basis van een persoonlijke relatie is dit als teamleider riskant. Je wil voorkomen dat teamleden het gevoel hebben dat een collega op basis van persoonlijke voorkeur wordt voorgetrokken. Andersom wil je niet dat teamleden een beroep doen op de persoonlijke relatie die er voorheen was op momenten dat het resultaat belangrijk is. Ook hier geldt: maak het bespreekbaar. Wanneer je het gevoel hebt dat er verwarring is rondom deze thema’s is het goed om met de desbetreffende collega of teamleden in gesprek te gaan, om ruis te voorkomen.

Ontspan

Probeer te ontspannen. Als je kunt ontspannen, straal je meer zelfvertrouwen uit. Dit nodigt teamleden uit om ook te vertrouwen en te volgen. Je hebt de promotie niet voor niets gekregen. Wertrouw erop dat je de juiste persoon bent voor deze rol.

En nog een laatste tip: vraag je teamleden wat zij van jou nodig hebben om een fijne nieuwe start te maken en doe andersom hetzelfde. Check de verwachting, voorkom teleurstelling.

Bron: MT.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.