Artikel
21 mei '14
21 mei '14
2 min

Vakantiegeld: uitgeven of sparen?

Het is weer eind mei, dus het vakantiegeld is in aantocht. Voor veel mensen een mooi extraatje waar we vol verwachting naar uitkijken. Veel banken spelen hierop in met speciale vakantiegeld-acties. Maar hoeveel vakantiegeld krijgen we eigenlijk? En waar geven Nederlanders hun vakantiegeld aan uit?

Vakantiegeld in Nederland
Het vakantiegeld is van oorsprong bedoeld om een vakantie mee te kunnen bekostigen. In Nederland is de hoogte van het vakantiegeld wettelijk vastgesteld op 8% van het bruto jaarsalaris. Het vakantiegeld is bedoeld voor iedere Nederlander die in loondienst werkt. Ook mensen met een AOW- of WW-uitkering en mensen in de bijstand krijgen vakantiegeld.

Hoe wordt het vakantiegeld berekend?
Elke maand dat een medewerker een inkomen uit arbeid of uitkering ontvangt, bouwt hij 8% vakantiegeld op. Wanneer hij 12 maanden achter elkaar hetzelfde inkomen heeft, krijgt hij dus (8% x 12 maanden =) 96% van het normale bruto maandsalaris als vakantiegeld. Er wordt geen vakantiegeld berekend over uitbetaalde overuren, een eindejaarsbonus, reiskosten of overige onkostenvergoedingen.

Let op: Vakantiegeld wordt bepaald aan de hand van het brutoloon. Is een medewerker een periode ziek en krijgt hij in deze periode slechts 70% van het loon uitgekeerd, dan bouwt hij ook slechts over deze 70% vakantiegeld op. Het vakantiegeld ontvangt de medewerker netto, net als het overige inkomen. Hoeveel belasting hij precies betaalt, hangt af van het jaarinkomen. Het vakantiegeld komt namelijk bovenop het gewone jaarinkomen en valt daardoor altijd in de voor hem hoogst geldende belastingschijf.

Waar geven we het aan uit?
Het vakantiegeld is een mooi extraatje, niet alleen voor onszelf maar óók voor de economie. Eind mei, begin juni stroomt ongeveer twaalf miljard euro de economie in, schat Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar waar geven we het geld aan uit? Hoewel het vakantiegeld van oorsprong is bedoeld om een vakantie mee te kunnen betalen, zien we in de praktijk dat niet alle Nederlanders het geld daar voor gebruiken. De top 3 van bestedingen van het vakantiegeld is als volgt:

1. Vakantie (47%)
2. Sparen (37%)
3. Aflossen van schulden/leningen (14%)

Verder wordt het geld gebruikt voor andere doelen, zoals een dagje weg, kleding, meubels, elektronica of het huishouden. Over het algemeen genomen is daarin vrij weinig veranderd ten opzichte van 2013, al lijkt het herstel van de economische situatie er enigszins toe te leiden dat we het geld weer wat meer willen uitgeven.

Bron: NRC, Sparen.nl

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.