Artikel
7 jun '18
7 juni '18
2 min

UWV verwacht banenrecord in 2019

Volgens UWV bereikt het aantal banen in Nederland over twee jaar een recordniveau. De uitkeringsinstantie schat in dat er 318.000 banen bijkomen. Hiermee komt het aantal banen in 2019 op 10,5 miljoen.

Het aantal banen nam in 2017 al toe met 200.000. De prognose van UWV laat zien dat deze trend aanhoudt. Daarnaast voorspelt UWV dat het aantal WW-uitkeringen de komende twee jaar met 76.000 daalt. Dat staat gelijk aan een afname van 23 procent. UWV verwacht eind 2019 nog slechts 254.000 werkloosheidsuitkeringen te verstrekken. Gemiddeld heeft volgens UWV bijna twee derde van de WW’ers momenteel binnen een jaar weer werk.

Lastig vervulbare vacatures

Hoofd arbeidsmarktinformatie Rob Witjes van UWV ziet wel een keerzijde aan de banengroei. Volgens hem wordt het voor werkgevers lastiger om vacatures te vervullen. “Veel vacatures sluiten niet aan bij de kennis en vaardigheden van werkzoekenden.” Er bestaat bijvoorbeeld veel behoefte aan programmeurs, verzorgenden, monteurs, loodgieters en vrachtwagenchauffeurs.

Financiële dienstverlening uitzondering

De prognose laat een banengroei zien in bijna alle sectoren in 2018 en 2019. De financiële dienstverlening vormt een uitzondering met het verdwijnen van 8000 arbeidsplaatsen. Er verdwijnt  structureel werk in financieel-administratieve en secretariële beroepen door verdere digitalisering en een afname van het aantal kantoren. “Administratieve medewerkers die hun baan verliezen hebben nu al moeite om werk te vinden, en dat wordt nog moeilijker in de toekomst. Ze moeten voorbereid zijn om de overstap te maken naar beroepen waar wel vraag naar is”, aldus Witjes.

Uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling

De sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling kent volgens de UWV-prognose de komende twee jaar een banenstijging van 75.000 banen. Zorg en welzijn laat een toename zien van 52.000 dienstverbanden. Dat is ook de grootste sector met 1,6 miljoen banen. Verder neemt het aantal banen in de bouw (35.000), horeca (33.000) en informatie en communicatie (31.000) fors toe.

Bronnen: NU.nl, UWV

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.