Artikel
12 feb '16
12 februari '16
3 min

UWV verwacht verdere banengroei in 2016

UWV denkt dat het herstel van de arbeidsmarkt in 2016 doorzet. Het aantal banen neemt volgens de uitkeringsinstantie met 1,3 procent toe. Daarbij fungeert de uitzendbranche als grootste aanjager.

Dit jaar komen er 102.000 banen bij op de Nederlandse arbeidsmarkt, verwacht UWV, oftewel een toename van 1,3 procent. In 2015 was er sprake van 56.000 extra banen. Met de prognose overstijgt het aantal banen in Nederland in 2016 het niveau van voor de crisis in 2008. Inclusief de banen van zelfstandigen pakt de groei van de werkgelegenheid volgens UWV nog hoger uit. De groei bedraagt dan 129.000 banen tegen 93.000 vorig jaar.

Vacaturestijging

Ander goed nieuws over de arbeidsmarkt is dat de aantrekkende economie zorgt voor meer vacatures. In 2016 nemen die volgens UWV met 49.000 toe tot 859.000 wat ongeveer een derde meer is dan op het dieptepunt in 2013. “We zien al langer dat het beter gaat met de economie. Dat wordt nu bevestigd”, stelde een blije minister Asscher van Sociale Zaken. “Dat betekent meer kans voor iedereen die een baan zoekt.”

Nog te weinig banen

De boodschap van UWV over de arbeidsmarkt is echter niet alleen positief. Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV, is er nog een lange weg te gaan. “Er zijn nog steeds veel te weinig banen om iedereen die aan het werk wil, aan de slag te krijgen. Vooral bij ouderen is nog altijd sprake van een hoge werkloosheid”, aldus Witjes.

Concurrentie op de arbeidsmarkt

Eind vorig jaar waren er in totaal ongeveer 588.000 mensen werkelozen. Eind 2008 was dat iets meer dan de helft hiervan. De werkloosheid vermindert langzaam. Een van de redenen hiervoor is dat mensen ten opzichte van acht jaar geleden langer willen doorwerken. Dit zorgt voor veel concurrentie op de arbeidsmarkt.

Uitzendbranche als motor

De grootste motor van de werkgelegenheid is op dit moment de uitzendbranche. Ook de bouw toont herstel. Na jaren van krimp is er ook lichte verbetering in de sector zorg en welzijn. Het aantal banen neemt daar in 2016 naar verwachting toe met 6000. Dit gebeurt met name bij de kinderopvang. De verpleging en verzorging hebben nog sombere vooruitzichten. Ook de werkgelegenheid in de financiële dienstverlening is nog niet uit zwaar weer.

Minder WW-uitkeringen

Met het arbeidsmarktherstel hoeft UWV ook minder WW-uitkeringen te verstrekken. In 2015 daalden het totale bedrag van de door UWV verstrekte uitkeringen met een half miljard euro naar 20,9 miljard. De instantie denkt dat de lasten in 2016 met nog eens een kwart miljard euro dalen.
Deze afname komt vooral door de dalende WW-lasten. Het aantal mensen dat aanspraak maakt op de WW neemt dit jaar waarschijnlijk met 16.000 af tot 430.000.

Bronnen: PW De Gids, UWV

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.