Artikel
7 jul '17
7 juli '17
2 min

Uitzendbranche wil ondernemersovereenkomst

De werkgeversorganisaties voor de uitzendbranche NBBU en ABU stellen de ondernemersovereenkomst voor als alternatief voor de modelovereenkomst. Daarmee willen ze de onzekerheid bij opdrachtgevers en zzp’ers door de Wet DBA beëindigen.

De NBBU en ABU deden het voorstel vanwege de bijeenkomst van de vaste Kamercommissie Financiën op 29 juni 2017 over de uitvoerings- en handhavingsproblematiek rond de Wet DBA. Het doel van deze wet is opdrachtgevers en zzp’ers vooraf zekerheid te geven dat de Belastingdienst hun werkrelatie achteraf niet als verkapt dienstverband ziet. De wet heeft echter tot het tegenovergestelde geleid. Opdrachtgevers huurden geen zzp’ers meer in, vanwege mogelijke problemen met de fiscus.

7500 modelovereenkomsten

ABU-directeur Jurriën Koops zei in een interview met De Financiële Telegraaf dat de Wet DBA niet goed uitpakt. “Bedrijven willen nu vooral weten hoe het wel moet. Er zijn in totaal 7500 modelovereenkomsten aangeboden aan de belastingdienst en slechts 20 procent is goedgekeurd. De hele markt ging uit van hooguit 40 tot 50 modelovereenkomsten.”

Zekerheid

De NBBU komt met de ondernemersovereenkomst als alternatief. Deze sluit een arbeidsovereenkomst of een fictieve dienstbetrekking uit. Daarmee krijgen zelfstandigen en opdrachtgevers vooraf zekerheid. Bovendien zorgt een ondernemersovereenkomst voor een enorme lastenverlichting bij arbeidsmarktintermediairs die werken met zzp’ers.

Zzp’er als ondernemer

Met een ondernemersovereenkomst presenteert de zzp’er zich als ondernemer. Hij of zij staat ingeschreven bij de KvK, werkt voor eigen rekening en risico en kan opdrachten weigeren en voor verschillende opdrachtgevers werken. Daarbij bepaalt de zzp’er zijn eigen werktijden, voor zover deze niet afhangen van de aard van de opdracht, en stuurt hij of zij facturen.

Zelfstandige

Koops van de ABU vindt ook dat de zzp’er als ondernemer moet worden beschouwd. Volgens hem werk je of als werknemer met een arbeidsovereenkomst of als ondernemer met een ondernemersovereenkomst. “Op die manier hoeft een zzp’er niet meer aan te tonen dat hij geen werknemer is. De zelfstandige bepaalt zelf zijn tarief en kan zelf zijn opdrachtgevers uitzoeken.”

Volgend kabinet

Tijdens het debat op 29 juni over de Wet DBA gaf staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan dat het aan een volgend kabinet is om keuzes te maken. “Er zijn nieuwe stappen nodig en die liggen op de formatietafel”, stelde de demissionaire staatssecretaris.

Bron: Personeelsnet

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.