Artikel
7 mrt '13
7 maart '13
2 min

Toch extra geld voor bestrijding jeugdwerkloosheid

De werkloosheid slaat extra hard toe onder jongeren en bedraagt inmiddels 15%. Door de forse stijging van de jeugdwerkloosheid heeft minister Lodewijk Asscher de verdeling van het beschikbare geld herzien. Het kabinet trekt nu 50 miljoen euro uit ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid, in plaats van de eerder toegekende 10 miljoen euro.

50 miljoen euro in totaal

Al eerder legde het kabinet 100 miljoen euro op tafel. Minister Lodewijk Asscher wilde deze 100 miljoen aanvankelijk grotendeels besteden aan het bestrijden van de werkloosheid onder ouderen en slechts 10 miljoen aan de jeugdwerkloosheid. De forse oploop van de jeugdwerkloosheid heeft hem van besluit doen veranderen. Het bedrag is verhoogd naar 35 miljoen euro. Daarnaast voegt het ministerie van Onderwijs nog eens 15 miljoen euro toe.

25 miljoen euro om door te leren

De helft van het geld gaat naar ‘School Ex’, een programma waarbij examenkandidaten in het MBO worden gestimuleerd om langer door te leren na het behalen van hun diploma. Zo wordt werkloosheid voorkomen en worden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Dit is zinvol aangezien vooral onder jongeren met een MBO-opleiding het aantal werkzoekenden fors is toegenomen. De toename van het aantal hoogopgeleide MBO-ers (niveau 3 of 4) is het grootst, met 7.000 tot ruim 16.000. Ook het aantal hoogopgeleide jonge werkzoekenden (HBO of WO) verdubbelde in een jaar tijd tot bijna 8.000. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van UWV en de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

25 miljoen voor regionale aanpak

De andere helft van het geld komt beschikbaar voor de aanpak van jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio’s, waar gemeenten en hun samenwerkingspartners jongeren aan de slag kunnen helpen. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de Startersbeurs, een initiatief om starters op de arbeidsmarkt werkervaring op te laten doen. Of voor het Jongerenloket, waar alle jongeren terecht kunnen voor advies bij scholing en het vinden van werk.

Ambassadeur

Het kabinet wil ook een ambassadeur voor de aanpak jeugdwerkloosheid benoemen, voor een periode van 2 jaar. Hij of zij moet proberen baanmogelijkheden dichterbij werkloze jongeren te brengen. Dit gebeurt onder meer door het bemiddelen bij betrokken partijen zoals gemeenten en werkgevers.

Lees meer in het eerder gepubliceerde bericht ‘Werkloosheid 7,5% en het ergste moet nog komen’

Bron: Rijksoverheid, P&O Actueel

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.