Artikel
18 apr '17
18 april '17
4 min

Tien manieren waarop je gezond kunt vergaderen

Gezonder leven geldt niet alleen voor je vrije tijd. Het kan ook op de werkvloer, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen. Hoe doe je dat? In deze blog vind je tien tips van Meetingselect voor gezond vergaderen.

1. Water als optimale dorstlesser
Op de werkvloer en zeker ook tijdens vergaderingen drinken we heel wat koffie. Hoewel onderzoek heeft laten zien dat koffie positief kan zijn voor je functioneren, is een overschot aan cafeïne niet goed. Het is beter om voldoende water te drinken. Let er daarom op dat er genoeg kannen of flessen water op de vergadertafel staan. Het hoeft niet om mineraalwater te gaan. Kraanwater is milieuvriendelijker en vaak net zo lekker.

2. Brainfood, brandstof voor je hersenen
Met ‘brainfood’ verbeter je je concentratievermogen, alertheid en geheugen. Dat kan je goed gebruiken tijdens een lange vergadering of meerdaags congres. Volgens Meetingselect zijn goede brandstoffen voor je hersenen bijvoorbeeld groene bladgroenten zoals spinazie, rauwe chocolade, noten en zaden. Daarnaast zit vis als haring, makreel en forel boordevol goede vetten en omega 3. Dat helpt tegen de afbraak van hersencellen en stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en serotonine. “En dat laatste is dan weer goed voor het humeur!”

3. Duurzaam en biologisch lunchen
Voor een lunchvergadering hoef je niet te kiezen voor een uitgebreid buffet. Hiervan blijft vaak de helft staan. Om deze verspilling te voorkomen en duurzamer te lunchen, kun je ook een plated lunch nemen met kleinere, lichte gerechten, tapas style. Daarnaast is shared dining mogelijk, waarbij je samen hapjes deelt. Verder kunt je gezonde biologische producten op tafel zetten en borden en bestek gebruiken van duurzaam materiaal.

4. Snack gezond
Tijdens een urenlange vergadering kun je plotseling worden overvallen door een enorme gaapaanval of een sterke behoefte krijgen aan een dutje. Dit is een signaal dat je bloedsuikerspiegel een minimaal peil heeft bereikt en dat je lichaam schreeuwt om suiker. Hiervoor hoef je niet per se een blikje cola open te trekken of een chocoladereep te eten. Het is beter om een healthy food reep, een handje nootjes, pure chocolade of een banaan te nemen. “In bananen zit tryptofaan, een stofje dat uw humeur opfleurt”, aldus Meetingselect. Een aanvullende tip is om een bakje met cherrytomaatjes, komkommer en paprika te combineren met een smeuïge dip, zoals hummous.

5. Kom in beweging!
Bij een vergadering zit je veel stil. Dat kan belastend zijn voor je lichaam. Het is dus verstandig om regelmatig een korte beweegpauze te nemen om even je spieren los te maken. Daarna kun je je ook meteen weer beter concentreren. Meetingselect heeft nog een extra tip voor een lange dagvergadering of brainstorm. “Ga lekker wandelen met z’n allen of doe gezamenlijk een korte yogasessie of meditatieoefening. Dat is niet alleen goed voor de creativiteit, maar ook bevorderlijk voor de groepssfeer. Bovendien zorgt het voor een frisse blik.”

6. Bijzonder fruit
Op bijna elke meetinglocatie staat wel een fruitmand met appels en bananen. Dat is volgens Meetingselect best lekker, maar ook een beetje boring. Een lekker alternatief is bijvoorbeeld de granaatappel. Deze zit vol met antioxidanten die goed helpen tegen stress. Ook bestaan er allerlei exotische fruitsoorten die niet alleen heerlijk smaken, maar er ook nog eens fantastisch uitzien. Denk aan de drakenvrucht of ramboetan (een soort lychee).

7. Ga staand vergaderen
Je hebt misschien al wel eens staand vergaderd. Meetingselect raadt dat aan, omdat het effectiever en gezonder is. Onderzoek laat namelijk zien dat een staande vergadering maar liefst 34 procent sneller gaat. Het is voor ons brein erg lastig om productief te blijven wanneer je passief zit. Daarbij is staand vergaderen gezonder. Als je staat dan gebruik je je bovenbeenspieren.

8. Meer groente in plaats van vlees
Meetingselect stelt dat steeds meer mensen ervoor kiezen om af en toe een dagje vlees over te slaan of een ‘veggie lifestyle’ aan te houden. Met groenten zijn zoveel variaties en bereidingen mogelijk dat ze vlees of vis overbodig kunnen maken. Daarbij zitten groene groenten als broccoli en spinazie vol vitamine en houden ze je ijzergehalte op peil.

9. Organiseer een ‘walkathon’
Lang niet iedereen kan een marathon van 42 kilometer lopen, maar een ‘walkathon’ is een geschikt alternatief. “Lopen is namelijk goed voor hart en longen en uw geheugen wordt er beter van. Verder is het ook nog eens heel goed voor uw humeur. Win-win dus”, benadrukt Meetingselect.

10. Teambuilding is gezond
Een laatste tip is om de vergadering te onderbreken voor een sociale of duurzame teambuilding-activiteit. Er bestaan tegenwoordig veel sociale en duurzame initiatieven. Leuke voorbeelden hiervan staan op de website van MVO Nederland.

Bron: Managersonline.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.