Artikel
23 apr '15
23 april '15
3 min

Te weinig uitdagend werk leidt tot minder betrokken medewerkers

Veel mensen zijn ervan op de hoogte dat een hoge werkdruk zorgt voor minder betrokken en bevlogen medewerkers. Maar dat hetzelfde geldt voor een lage werkdruk is minder bekend. Het is een arbeidsrisico wanneer medewerkers zich vervelen.

Onderzoeksbureau Effectory heeft onderzoek gedaan naar ´Het verborgen potentieel van werkend Nederland´. Voor dit onderzoek zijn in 2014 ruim 400.000 medewerkers uit 800 organisaties ondervraagd naar hun werkbeleving. Hieruit blijkt dat medewerkers het meest bevlogen en betrokken zijn wanneer de werkdruk als ´goed´ wordt ervaren. De bevlogenheid en betrokkenheid nemen duidelijk af bij een te lage of een te hoge werkdruk. Wanneer de werkdruk te hoog is, is 42 procent van de medewerkers niet meer bevlogen en betrokken. Voor een te lage werkdruk, waarbij mensen zich vervelen en weinig productief bezig zijn, geldt dit voor 44 procent. Een lage werkdruk heeft dus een negatief effect op hoe je in je werk en dus in de organisatie staat.

Baanonzekerheid en persoonlijke ontwikkeling

Dr. Noortje Wiezer, senior onderzoeker Work, Health en Care bij TNO geeft verschillende redenen voor verminderde bevlogenheid en betrokkenheid bij een lage werkdruk. Zo leidt een lage werkdruk tot baanonzekerheid. Wanneer medewerkers weinig te doen hebben leidt dit tot stress. Ze vragen zich namelijk af of ze nog wel nodig zijn en hoelang het duurt voordat men in de gaten heeft dat ze weinig zitten te doen. 

Mensen kunnen gefrustreerd raken wanneer hun persoonlijke ontwikkeling stilstaat of wanneer ze hun capaciteiten minimaal benutten. Het heeft een negatief effect op je ontwikkeling wanneer je werkzaamheden doet die te makkelijk voor je zijn. Je hebt dan het gevoel dat je stilstaat. En om met alle ontwikkelingen mee te kunnen op werkgebied moet je je blijven ontwikkelen.

Duurzame inzetbaarheid

Werk verandert momenteel sneller dan ooit. Het is een arbeidsrisico wanneer er een gebrek aan ontwikkelmogelijkheden is. Als bedrijf moet men zorgen dat de medewerkers in staat zijn om met de veranderingen mee te gaan, zodat ze duurzaam inzetbaar zijn. Daarbij zijn ontwikkeling en ontwikkelmogelijkheden cruciaal.

Uitdagend werk

Hoe meer er verlangd wordt van mensen, hoe meer de productiviteit omhoog gaat. Ze worden uitgedaagd. Maar wanneer er minder wordt verwacht, worden de mensen dus ook minder productief. Ook draagt uitdagend werk bij aan de creativiteit van medewerkers en uiteindelijk aan de innovativiteit van de organisatie. Volgens Wiezer heb je om innovatief te zijn collega’s nodig die enthousiast reageren wanneer er een idee wordt voorgelegd. Zijn collega’s verveeld, dan zullen zij geen bijdrage leveren en dit gaat dan ten koste van de innovatie binnen het team.

Op naar betrokkenheid

Reden genoeg om iets te doen aan een te lage werkdruk. Het is belangrijk om bij medewerkers erachter zien te komen wat hen boeit, wat ze doen in hun vrije tijd en welke competenties belangrijk zijn bij het werk. Er moet worden gezocht naar meer uitdaging in het werk, zodat de medewerkers niet verveeld raken en meer betrokken en bevlogen raken bij de organisatie.

Bron: P&O actueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.