Artikel
26 jan '16
26 januari '16
2 min

Talentmanagement: Keep it simple

Talentmanagement start in het hart van de organisatie: waar sta en ga je voor als organisatie? Ga als organisatie ook na wat je kernwaarden zijn en wat je onder werknemer- en werkgeverschap verstaat. Als dat bekend is dan weet je ook welke mensen je nodig hebt in je organisatie. Vervolgens ligt er een verantwoordelijkheid bij de organisatie om de talenten van werknemers, waar zij rentmeester over is, de ruimte te geven ten dienste van zichzelf.

Inrichten van talentmanagement

Om talentmanagement in te richten in een organisatie is het van belang dat een organisatie daar de juiste HR-instrumenten voor gebruikt. Werving en selectie is erg belangrijk in combinatie met de missie, visie, structuur, cultuur en de doelstellingen van een organisatie. Daarnaast is het behouden van een goede arbeidsrelatie ook van betekenis. Een juiste balans tussen de organisatie en de medewerker zorgt ervoor dat beiden harder voor elkaar gaan lopen.

Definitie van talent

Iedere organisatie gebruikt een andere definitie van talent. Het zijn van een talent is contextafhankelijk. De medewerker moet passen binnen het karakter van de desbetreffende organisatie. Iedere medewerker heeft een karakter, kennis en kunde dat past bij de organisatie. Daarom zijn op maat gemaakte programma’s een belangrijk aspect. Een aanbod moet passend worden gemaakt voor individuele talenten met specifieke behoeften. De uniciteit van mensen zorgt dat er een divers platform aan medewerkers is die op een unieke manier bijdragen aan de concurrentiepositie op de arbeidsmarkt.

Kanteling naar talentmanagement

Personeelsmanagement is in de afgelopen 10 jaar gekanteld naar talentmanagement. De kanteling van de arbeidsmarkt was daarbij een belangrijke ontwikkeling. Menselijk kapitaal is voor de organisatie de succesfactor geworden. Talent is centraal komen te staan en vanaf daar heeft de kanteling plaatsgevonden van personeelsmanagement naar talentmanagement.

Laat medewerkers groeien waar ze goed in zijn en zichzelf laten bewijzen. Beloon het gedrag waar je als organisatie op wilt sturen. Talentmanagement is niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Bron: Nyenrode.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.