Artikel
25 mrt '13
25 maart '13
2 min

Stijgende werkloosheid onderstreept noodzaak sociaal akkoord

De werkloosheid is in februari opnieuw opgelopen, naar 7,7% van de beroepsbevolking. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging van de werkloosheid toont opnieuw het belang aan van goede afspraken over de aanpak van de problemen op de arbeidsmarkt middels het sociaal overleg.

Werkloosheid verder toegenomen
In de afgelopen 3 maanden kwamen er gemiddeld 20.000 werklozen per maand bij. Het werkloosheidspercentage is in 3 maanden tijd gestegen van 7,0 naar 7,7. Dit betekent dat 613.000 mensen in Nederland momenteel zonder werk zitten. De werkloosheid nam sterker toe onder mannen dan onder vrouwen. In februari was 7,7% van de mannelijke beroepsbevolking werkloos, 3 maanden geleden was dat nog 6,8%. Bij vrouwen nam de werkloosheid in dezelfde periode toe van 7,2% naar 7,8%.

Kabinet hoopt op goed sociaal akkoord
De stijging van de werkloosheid onderstreept de noodzaak van een goed sociaal akkoord, zo stelt minister Lodewijk Asscher in een reactie. Het kabinet hoopt daarmee met de sociale partners te overleggen zodra werkgevers en vakbonden op één lijn zitten. Ook premier Mark Rutte reageerde op het bericht van het CBS. De nieuwe cijfers over de oplopende werkloosheid zijn „buitengewoon teleurstellend en raken heel veel mensen” zei Rutte vrijdag na de ministerraad. Het kabinet gaat door met het saneren van de overheidsfinanciën en het hervormen van de economie, onderstreepte Rutte. Hij wees erop dat afgelopen tijd extra geld is uitgetrokken voor het bestrijden van de jeugdwerkloosheid en de werkloosheid bij ouderen.

Bron: CBS, Telegraaf

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.