Artikel
12 mrt '14
12 maart '14
2 min

Stijgende vraag naar HR-specialisten in de overheid

Na een jarenlange daling in de vraag naar HR-professionals, ziet de toekomst voor HRM’ers er voor het eerst weer wat rooskleuriger uit.  In het laatste kwartaal van 2013 zagen we al een lichte groei van 7% en in de eerste twee maanden van dit jaar is de vraag zelfs met 25% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De meest opvallende uitkomst is de sterk toenemende vraag naar HRM’ers in de sector overheid over geheel 2013 (+18%) en dat deze vraag zich met name richt op HR-specialisten. Dit blijkt uit een analyse van een Nederlands detacherings- en wervingselectiebureau.

Transitie fase sector overheid
De effecten van alle huidige bezuinigingsmaatregelen zijn merkbaar en een gevolg is dat mensen een andere taak of rol binnen de overheid (moeten) krijgen. Een gevolg hiervan is dat de vraag naar specialisten op het gebied van mobiliteit toeneemt. Ook thema’s met een focus op veranderingen op lange termijn zijn binnen de overheid steeds meer aan de orde, zoals strategische personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid.

Specifieke vraag naar HR-specialisten
De stijging in laatste kwartaal van 2013 laat niet voor alle HR-functies dat positieve beeld zien. Zo steeg de vraag naar HR-managers minder hard en liet de vraag naar HR-adviseurs over 2013 zelfs een daling zien, ook in het laatste kwartaal van dat jaar. De verwachting is dat de vraag naar HR-adviseurs ook in 2014 niet zal toenemen, aangezien steeds meer HR-taken worden teruggelegd in de lijn en operationele HR-taken meer worden uitbesteed of efficiënter worden ingericht. De groei zit dan ook in de sterk toenemende vraag naar HR-specialisten.

HRM als strategische partner
Bij onze vele contacten in de sector overheid zien wij deze resultaten ook duidelijk terug in een toenemende roep om HRM’ers in een meer strategische rol. Gezien de huidige en toekomstige ontwikkelingen lijkt het nu meer dan ooit een belangrijk moment om als HRM-afdeling te investeren in tactische en strategische beleidsvoering. Daar waar HRM voorheen nog wel eens als ondersteunend en uitvoerend gezien werd (in behoorlijke mate reactief dus), is er nu vooral vraag naar HRM’ers die op tactisch en strategisch niveau een partner zijn van de organisatie (veel meer proactief dus!). Onderwerpen als strategische personeelsplanning, duurzame inzetbaarheid en levensfasebewust personeelsbeleid zijn dan belangrijke onderwerpen voor de HR-agenda.

Bron: P&O Actueel

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.