Artikel
15 apr '15
15 april '15
2 min

Steeds meer WW’ers boven de 50 worden zelfstandige

Het aantal 50-plussers dat zzp’er wordt vanuit de WW nam de afgelopen jaren sterk toe. Vorig jaar waren het er 3500, tegen 2500 in 2012. Vooral mannen beginnen voor zichzelf. Zo blijkt uit de Barometer 50-plus van UWV.

In Nederland zijn er 988.000 zelfstandigen zonder personeel. Hiervan is 43 procent 50-plusser. De zzp’ers hebben een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. De specialistische zakelijke dienstverlening is de populairste sector onder mannelijke zelfstandige vijftigplussers. Bij de vrouwen is dat de gezondheids- en welzijnszorg. Driekwart van de vanuit de WW startende 50-plussers is man. Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland kennen de meeste zelfstandige 50-plussers.

Werkhervattingen

Uit de Barometer 50-plus blijkt dat het in de eerste twee maanden van 2015 bij 44,3 procent van de beëindigde WW-uitkeringen aan 50-plussers ging om werkhervattingen. Dit was 4,3 procentpunt hoger dan in dezelfde periode in 2013 en 2,1 procentpunt hoger dan in deze periode in 2014. De barometer laat ook zien dat het totale aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers nog steeds licht toeneemt. Dit is opvallend, omdat het totale aantal WW-uitkeringen daalt. Van januari tot en met februari 2015 kwamen 30.800 50-plussers de WW binnen. Voor 26.000 uit deze leeftijdsgroep eindigde de uitkering in deze periode.

Houding

In de barometer staat een column van Henk Wesselo, directeur van FNV Zelfstandigen, die stelt dat ‘de’ 50-plus zzp’er niet bestaat. Hij benadrukt de diversiteit binnen de groep. De succesvolle zelfstandige onderscheidt zich volgens Wesselo door de houding om nieuwe kansen te ontdekken en daarmee ook zichzelf opnieuw uit te vinden.

Barometer

De Barometer 50-plus van UWV geeft een actueel beeld van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt. Aan de orde komen onder andere het aantal WW-uitkeringen en de uitstroom naar werk. De cijfers zijn afkomstig van UWV en CBS.

Bron: UWV

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.