Artikel
24 aug '15
24 augustus '15
2 min

Steeds meer werkende vrouwen

Bezuinigingen in de zorg leidden in 2014 nog tot een dipje in de arbeidsparticipatie van vrouwen. Maar in 2015 is hier niets meer van te zien. Het aantal werkende vrouwen zit nu ruim boven de 3,8 miljoen. Hoewel dit nog altijd lager is dan het aantal werkende mannen (4,4 miljoen), is het aantal werkende vrouwen de afgelopen tien jaar sterker toegenomen dan het aantal werkende mannen.

Meeste vrouwen werken in zorg en welzijn

Het aantal vrouwen in het onderwijs en bedrijfseconomisch en administratieve beroepen namen de afgelopen periode het sterkst toe. De meeste vrouwen zijn echter nog steeds werkzaam in zorg en welzijn. Verder valt op dat bij vrouwen driekwart deeltijd werkt, bij mannen is dit slechts een kwart. Qua leeftijd zien we een groei onder de vrouwen van 15 tot 25 jaar en van 45 tot 75 jaar. Vooral de groei onder de 45 plusser is hoog. Dit heeft natuurlijk te maken met de vergrijzing en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Onder vrouwen tussen de 25 en 45 jaar is juist weer een krimp te zien.

Verhogen arbeidsparticipatie vrouwen

Rijksoverheid heeft zich als doel gesteld om de arbeidsparticipatie onder vrouwen te verhogen. Zij signaleren een aantal problemen: veel vrouwen werken niet of deeltijd en stromen te weinig door naar de top. Ondanks dat de arbeidsparticipatie onder vrouwen nog steeds lager is dan onder mannen en veel vrouwen deeltijd werken, is er een duidelijke stijgende lijn zichtbaar. Dit zal Rijksoverheid als muziek in de oren klinken.

Bij Driessen leveren we in ieder geval een bijdrage aan de arbeidsparticipatie van vrouwen. 65,4% van de mensen die via Driessen in de publieke sector werken zijn vrouw en 61,2% van de interne medewerkers van Driessen is vrouw.

Bron: CBS en Rijksoverheid

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.